Vleesgigant JBS betaalt hackers 9 miljoen euro in bitcoin

©AFP

De beursgenoteerde Braziliaanse vleesverwerker JBS werd eind mei het slachtoffer van een cyberaanval door een organisatie die 'wellicht in Rusland gevestigd is'. Hij betaalde de hackers 9 miljoen euro losgeld.

De aanval was gericht op de Amerikaanse en Australische business van JBS. Diverse servers waarop de informaticasystemen van de fabrieken in Noord-Amerika en Australië draaien, moesten worden stilgelegd. In Australië leidde dat tot een volledige verlamming van de bedrijvigheid en werden de 10.000 werknemers tijdelijk naar huis gestuurd. 

De hack met ransomware, waarbij hackers de data op een netwerk versleutelen om vervolgens losgeld te eisen, is grotendeels voorbij. Woensdag maakte de Amerikaanse tak van JBS bekend dat hij de hackers 11 miljoen dollar (9 miljoen euro) heeft betaald. Het vleesbedrijf deed die betaling in bitcoin.

Deze beslissing was heel moeilijk te nemen voor ons bedrijf en voor mij persoonlijk.
Andre Nogueira
Topman JBS

'Deze beslissing was heel moeilijk te nemen voor ons bedrijf en voor mij persoonlijk', zegt Andre Nogueira, de topman van het Amerikaanse filiaal. 'We waren echter van mening dat we deze beslissing moesten nemen om elk mogelijk risico voor onze klanten te vermijden. Intussen zijn de meeste van onze installaties weer operationeel.'

Colonial Pipeline

JBS liet aan de Amerikaanse autoriteiten weten dat het voor de schuldvraag 'kijkt in de richting van een criminele organisatie die waarschijnlijk in Rusland is gevestigd'. Een paar weken voor de hack van JBS werd ook de Colonial Pipeline, de belangrijkste brandstofpijpleiding op de Amerikaanse oostkust, getroffen door een aanval met ransomware. Ook toen werd vermoed dat een Russische organisatie verantwoordelijk was.

JBS noemt zichzelf de grootste proteïnenproducent ter wereld en beweert het op een na grootste voedingsbedrijf te zijn. De hoofdactiviteit bestaat uit het verwerken van rundsvlees, varkensvlees, lamsvlees en kippen. Het bedrijf heeft heeft meer dan 400 productievestigingen met ruim 240.000 medewerkers. Sinds 2007 noteert JBS op de beurs van São Paulo.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud