Vranken wil ook in VS wijn maken

Vranken-Pommery kende een goede start van 2015 ©Thierry du Bois

De grootste Europese wijnboer onderzoekt de mogelijkheid om via een partnerschap ook in Californië wijn te produceren. In het eerste kwartaal steeg de vergelijkbare omzet. De joint venture met Castel voor roséwijnen boert ook erg goed.

Over het eerste kwartaal steeg de vergelijkbare omzet van de champagne- en wijnproducent met 3,1 procent, van 45,1 (pro forma-cijfer) naar 46,5 miljoen euro.

In vergelijking met de totale omzet in het eerste kwartaal van 2014 (53,8 miljoen euro) was er een daling van 13,6 procent. Die daling is echter een gevolg van de vorming van de joint venture Listel (roséwijnen) samen met de Franse bier -en wijngroep Castel. De cijfers van Listel worden voortaan geboekt via de vermogensmutatiemethode en zijn niet meer in de groepsomzet terug te vinden.  

Listel

De samenwerking met Castel leverde overigens goede resultaten op. De verkoop ging er 9 procent op vooruit tot 9,5 miljoen euro. De andere roséwijnen van de groep (Camargue en Provence) tekenden een plus van 8,7 procent op. 

Ook de champagneverkoop presteerde goed. Terwijl de grote champagnehuizen in het eerste kwartaal de verkoop slechts 1 procent zagen stijgen, realiseerde Vranken een groei van 6,8 procent, vooral dankzij de internationale markt.

Californië

In het persbericht over het eerste kwartaal laat Vranken ook weten te broeden op expansie in Noord-Amerika. De groep onderzoekt de mogelijkheid om een vestiging te openen in de Amerikaanse staat Californië. Dat zou gebeuren via een wijnbouwpartnerschap.

Vranken-Pommery Monopole verbouwt momenteel vooral wijn in Frankrijk (champagne, Provence, Camargue) en in mindere mate in Portugal (porto en Douro-wijn).

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud