Advertentie
opmerkelijk

Wapenstilstand tot oudjaar in Frans-Russische champagnetwist

De Russische president Vladimir Poetin gaf in juli zijn fiat om het woord 'champagne' te verbieden op het rugetiket van flessen uit de Champagne. ©REUTERS

Het ziet ernaar uit dat de champagne die de Russen tijdens de eindejaarsdagen drinken ook 'champagne' mag worden genoemd. De geest is weer even in de fles geduwd in de Frans-Russische bubbeltwist.

Consternatie afgelopen zomer bij de Franse champagneboeren. De Russische president Vladimir Poetin had zijn fiat gegeven voor een nieuwe wet. Die bepaalde dat op het rugetiket van Champagne-flessen geen 'champagne' meer mocht prijken, maar 'schuimwijn'. Het woord 'champagne' - shampanskoye in het Russisch - zou voortaan voorbehouden zijn voor lokaal gemaakte champagne.

De verplichting slaat op de kleine lettertjes op de achterkant van de fles. Op de voorkant zou nog altijd champagne, in Latijns schrift, mogen worden gebruikt.

De Franse Champagne-huizen waren verbouwereerd over de aanval op hun 'appellation d'origine contrôlée' (AOC). Uit protest kondigden ze een uitvoerverbod aan. Rusland is de 15de exportbestemming voor champagne. Maar in waarde scoort de uitvoer hoger. 'Russen kopen de betere flessen', aldus de topman van het Comité Champagne in juli in Le Monde.

Om de Russen van gedacht te doen veranderen, werden er Franse en Europese diplomaten bijgehaald. Half september werd het exportverbod opgeheven en toonden de Champagne-huizen zich bereid hun etiketten aan te passen voor de Russische markt.

Dinsdag raakte bekend dat Rusland de wet tot eind dit jaar on hold zet. De onderhandelingen gaan intussen door. De Fransen hopen dat de Russen nog definitief bijdraaien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud