Advertentie

Wereld drinkt 11% minder Schotse whisky

©REUTERS

Het gaat niet goed met de Schotse whisky. In de eerste zes maanden is de uitvoer van de rokerig geurende sterkedrank met 11 procent gedaald. De slabakkende economie speelt een rol, maar ook het Chinese soberheidsbeleid en de sterkte van het Britse pond.

Volgens de Scotch Whisky Association (SWA) werd in de eerste helft van het jaar voor 1,77 miljard pond (2,25 miljard euro) aan Schotse whisky uitgevoerd. Dat is 11 procent minder dan in de overeenkomstige periode van 2013, toen de export nog 1,99 miljard pond bereikte. De sterke terugval volgt op een decennium waarin de Schotse drank in hoog tempo de wereld veroverde. De laatste jaren was het bijzonder trendy om een goede maaltijd af te sluiten met een selecte whisky uit de huisbar.

Opvallend minder Schotse whisky werd dit jaar verkocht in een aantal grote Aziatische markten en op het Amerikaanse continent. De sterke daling in China heeft te maken met de strijd die Peking voert tegen overmatige luxe-uitgaven. Elders – onder meer in Singapore (-46%) en Brazilië (-19%) – drukt de lagere economische groei de consumptie. Ook het duurdere pond remde op diverse plaatsen de verkoop af.

Niet alle markten gingen er echter op achteruit. Naar Frankrijk werd 6 procent meer Schotse whisky uitgevoerd. Opvallend voor een land dat met cognac, calvados en de talrijke ‘eaux de vie’ toch zelf verschillende soorten hoogwaardige sterkedrank produceert. Naar volume is Frankrijk trouwens de grootste invoerder van Scotch met in totaal 85,6 miljoen flessen. Naar waarde zijn de Verenigde Staten de voornaamste exportmarkt, goed voor 327,7 miljoen pond (-16%).

Een sterke groeier zijn ook de Verenigde Arabische Emiraten (+26%). Voor een Arabisch land lijkt dat vreemd, maar de VAE fungeren vooral als draaischijf voor delen van Afrika, Azië en India. India zelf, een moeilijke markt voor exporteurs vanwege de handelsbarrières, gaat er trouwens ook sterk op vooruit: plus 31 procent.

Ondanks de neerwaartse trend is de SWA niet somber gestemd. ‘Wij hebben er vertrouwen in dat Schotse whisky op lange termijn zal blijven groeien naarmate de markten stabiliseren en nieuwe markten openen, zoals de opkomende economieën in Afrika’, zegt SWA-topman David Frost. De vakvereniging verwijst onder meer naar talrijke projecten voor nieuwe distilleerderijen die op stapel staan en naar het feit dat producenten zich geëngageerd hebben om tot 2 miljard pond aan investeringen te doen in de Schotse whisky-industrie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud