Wereldsterren stappen in Alpro-rivaal Oatly

De Zweedse onderneming is niet verlegen om een pr-stunt en speelt daar in haar communicatie gretig op in.

De Zweedse havermelkmaker Oatly tankt 200 miljoen dollar. De showbizzmiljonairs Oprah Winfrey, Nathalie Portman en Jay-Z worden aandeelhouder en voegen zich zo bij de Belgische familie de Spoelberch (AB InBev).

In heel wat Belgische koffiehuizen - onder andere die van Starbucks - staan ze al broederlijk naast de klassieke melkbussen en de sojamelk van Alpro. Maar Oatly is nog niet bij de Belg thuis geraakt. De havermelk ligt in ons land alleen in de rekken van Albert Heijn en Bioplanet. Daar willen de steeds populairdere Zweden verandering in brengen.

Oatly zamelt 200 miljoen dollar in. Daarmee wil het tegen eind volgend jaar vijf fabrieken bouwen in de Verenigde Staten, Europa en Azië en extra verkopers de baan opsturen.

De switch naar plantaardige vervangers voor zuivel is geen hype, maar een fundamentele evolutie.
Jon Korngold
Blackstone

Het geld komt niet van de minsten. Drie bekende Amerikaanse sterren investeren: tv-fenomeen Oprah Winfrey, 'Black Swan'-actrice Natalie Portman en hiphopper Jay Z doen mee. Hoeveel ze exact investeren, is niet bekend.

Ook Howard Schultz, de voormalige CEO van de koffieketen Starbucks, en de Nederlandse Rabobank doen mee. Het gros van het geld komt van de investeringsreus Blackstone.

AB InBev

De economische en culturele beroemdheden voegen zich bij de bestaande aandeelhouders, onder wie de de Spoelberchs. De Belgische adellijke familie, die mede-eigenaar is van de bierreus AB InBev, stapte in 2016 in Oatly.

Oatly

Zweeds bedrijf dat sinds de jaren 90 alternatieven maakt voor zuivel op basis van haver. Oatly maakt melk, koude koffie in blik, yoghurt, room en ijs. Het bedrijf boekt 200 miljoen dollar omzet.

De aandeelhouders van het bedrijf zijn:

  • Verlinvest
  • China Resources
  • Industrifonden
  • Blackstone Growth
  • Östersjöstiftelsen
  • Orkila Capital
  • Rabo Corporate Investments (Rabobank)
  • En privé-investeerders onder wie Oprah Winfrey, Natalie Portman en Jay-Z

Nochtans is Oatly een klein bedrijfje met amper 200 miljoen dollar omzet. Bovendien maakt het verlies. Maar het groeit fors. Vorig jaar verdubbelde de omzet en dit jaar gebeurt dat volgens plan opnieuw. Het bedrijf is actief in meer dan 20 landen.

Oatly heeft succes omdat steeds meer mensen koemelk vervangen door plantaardige varianten. Die evolutie verklaart mee het succes van het van oorsprong Belgische Alpro. Ook dat groeide de afgelopen jaren fors en werd om die reden overgenomen door de Franse zuivelreus Danone.

Schuimen

De productie van zuivelvervangers creëert minder CO2-uitstoot dan die van klassieke melk. Vooral de verkoop van havermelk - de specialiteit van Oatly - zit in de lift. Volgens heel wat koffieadepten en Jon Korngold van Blackstone schuimt havermelk even goed als klassieke koemelk.

'Wereldwijd willen mensen steeds gezonder leven', zegt Korngold aan de krant Financial Times. 'Het is geen hype, maar een fundamentele evolutie die de manier verandert waarop consumenten hun stem laten horen met hun portefeuille.'

Er is nog een reden waarom Oatly met zijn havermelk boven het maaiveld uitsteekt. In de reclamewereld wordt opgekeken naar hoe het merk zijn marketing aanpakt. Een filmpje waarin de CEO Toni Petersson op een haverveld amper 15 seconden pianospeelt en 'Wow! Wow! No cow! No, no no!' zingt, werd op YouTube meer dan 2 miljoen keer bekeken.

200 miljoen
kapitaal
Om zijn groeiplannen te ondersteunen heeft het bedrijf 200 miljoen dollar (175 miljoen euro) opgehaald.

Met de recente investering krijgt Oatly een nieuw uithangbord. Actrice Natalie Portman is een voorvechter van een veganistische levensstijl en kan nieuwe klanten werven. Of de Oatly-fans even blij zijn dat met Blackstone een van 's werelds grootste investeringsgroepen hun merk mee uitbouwt, moet nog blijken.

De kapitaalronde is ook een goede zaak voor de de Spoelberchs. De AB InBev-familie investeerde in 2016 in Oatly via CR Verlinvest, een joint venture van haar investeringsvehikel en de groep achter het Chinese biermerk Snow. CR Verlinvest zou, voor de huidige kapitaalronde, 10 à 15 procent van de Zweedse groep in handen hebben. Waarnemers speculeren erop dat Oatly in een volgende fase verkocht wordt of naar de beurs trekt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud