Winkels tegen plan Open VLD voor late openingstijden

©Photo News

Open VLD wil de openingsuren van de winkels verruimen, zodat ze van 5 uur ’s morgens tot 22 uur ’s avonds open kunnen zijn. Zelfstandige- en winkelorganisaties zijn, net als de oppositiepartijen, tegen.

Het wetsvoorstel werd ingediend door Vincent Van Quickenborne, Ine Somers en Patricia Ceysens. Het wordt over enkele weken behandeld in de commissie Bedrijfsleven. Voor Open VLD is het voorstel een absolute prioriteit.

Een verplichte winkelsluiting om 20 uur is niet meer van deze tijd, vindt Van Quickenborne. ‘We willen de handelaars niet verplichten om open te blijven tot 22 uur. We willen hen alleen de kans geven. Een kapper die veroordeeld wordt omdat hij om 20.15 uur nog een klant bedient: dat kan volgens ons niet. We wonen en werken allemaal in een vrij land’, klinkt het in Het Laatste Nieuws.

Van Quickenborne wijst er ook op dat het winkellandschap volledig aan het veranderen is. ‘Er zijn nu concept stores waar shoppen wordt gecombineerd met een hapje en een drankje. Die zaken zouden dan het laatavondpubliek kunnen bedienen.’

'Geen extra omzet'

Comeos, dat de grote winkelketens vertegenwoordigt, staat niet te springen voor het voorstel van Open VLD om de openingsuren te verlengen. 'De sector heeft andere prioriteiten', zegt gedelegeerd bestuurder Dominique Michel, waarbij hij verwijst naar de concurrentie van onlinespelers. Ruimere werktijden ziet hij nochtans zitten. 'Maar dan om bijvoorbeeld bestellingen te verwerken.'

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), dat vooral detailhandelaars groepeert, is nog veel strenger voor het voorstel dan Comeos. ‘Verruimde openingsuren zullen niet leiden tot extra omzet voor de detailhandel, maar wel tot meer kosten’, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. ‘Consumenten zullen meer tijd hebben om te winkelen maar niet meer uitgeven, terwijl de personeelskosten wel toenemen.’

De organisatie deed een rondvraag bij 692 handelszaken en daaruit bleek dat meer dan driekwart er tegen is om de winkel tot 22 uur open te houden. Volgens 81 procent van de handelaars is de klant evenmin vragende partij.

'Model gaat voorbij aan werknemers'

Ook de oppositiepartijen sabelen de plannen van Open VLD neer. 'Alsof vrijheid gaat over shoppen om 21u30. Vrijheid mensen herleiden tot werken en consumeren: minder liberaal idee is moeilijk te vinden', tweette Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo. 

'Het voorstel vertrekt van een economisch model dat voorbij gaat aan de mensen, de winkeliers en werknemers, die verplicht worden die onmogelijke uren te werken', zegt sp.a-voorzitter Bruno Tobback.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud