Winstwaarschuwing stuurt koers Greenyard lager

Hein Deprez, de CEO van Greenyard. Het groenteconcern kwam maandagochtend met een winstwaarschuwing. ©Photo News

Het groente- en fruitconcern verwacht dit jaar een kwart minder winst dan in het voorgaande boekjaar. Het is niet uitgesloten dat het bepaalde activiteiten afstoot.

Greenyard kondigt maandag aan dat de brutobedrijfswinst zonder eenmalige effecten (rebitda) in het huidige boekjaar naar verwachting met 25 procent zal dalen. Eerdere prognoses van het bedrijf stelden een stijging met 10 procent voorop. De winstwaarschuwing stuurde het aandeel maandag bij de opening van de beurs zo'n 7 procent lager.

De terugroepactie van diepvriesproducten wegens een mogelijke listeriabesmetting, de lange droogteperiode tijdens de zomer en een prijzenslag voor verse producten spelen Greenyard  parten.

In het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2018/19 daalde de omzet met 1,5 procent tot 1,09 miljard euro.

Twee van de drie divisies haalden minder omzet. Bij de afdeling verse groenten en fruit was er een afname van 2,4 procent door een omzetdaling in Duitsland, België en Polen. Bij de divisie 'diepgevroren en ingemaakte producten' (Long Fresh) kromp de omzet met 2,1 procent.

Alleen in de divisie horticulture (potgrond) was er een forse stijging (van 35 procent) door een sterkere verkoop van potgrond. Daarnaast speelde mee dat Greenyard in 2017 de Poolse potgrondmaker Mykogen overnam. Die tak wordt  omgedoopt tot Mycoculture.

Bevoorradingsproblemen

Verschillende factoren wegen op de winstgevendheid. Vooreerst was er de terugroepactie van diepvriesproducten die mogelijk besmet waren met listeria, waarvoor de impact op 30 miljoen euro netto wordt geraamd. Minder dan 20 procent daarvan zal volgens Greenyard een impact hebben op de rebitda.

Voor diepgevroren en ingemaakte groenten en fruit wordt voor sommige producten 'mogelijk een tekort tussen 30 en 50 procent verwacht’.

Het warme, droge zomerweer laat zich ook gelden. De langdurige droogte leidt tot onregelmatige oogsten, wat resulteert in schommelende volumes en prijzen, maar ook bevoorradingsproblemen. Voor diepgevroren en ingemaakte groenten en fruit wordt voor sommige producten 'mogelijk een tekort tussen 30 en 50 procent verwacht’, klinkt het in een persbericht.

Komt daarbij dat de Fresh-markten met een ‘voortdurende uitdagende prijzenslag’ kampen. Om daar een mouw aan te passen past Greenyard in Duitsland en België ‘nieuwe en toekomstgerichte operationele modellen’ toe. Die zullen echter pas op middellange termijn resultaten opleveren.

Strategische opties

Greenyard gaat zijn activiteitenportefeuille tegen het licht houden.

Topman Hein Deprez geeft aan dat actieplannen zijn opgesteld om de winstgevendheid op te krikken. Het lijkt niet uitgesloten dat activiteiten worden afgestoten. ‘Om de schuld op de balans van Greenyard te doen dalen heeft de raad van bestuur het management gevraagd de strategische opties van de activiteitenportfolio tegen het licht te houden’, aldus het persbericht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud