Advertentie
Advertentie

Wisselkoersen remmen groei Greenyard Foods

Marleen Vaesen, CEO van Greenyard Foods - Foto Siska Vandecasteele ©Siska Vandecasteele

Diepvries- en conservengroentenspecialist Greenyard Foods heeft in de eerste 9 maanden van zijn gebroken boekjaar quasi evenveel omzet geboekt als het jaar voordien. Negatieve wisselkoersevoluties van onder andere de Braziliaanse real en het Britse pond vlakten de groei uit.

Dat meldt het bedrijf in een persbericht nabeurs. De groepsomzet klokte af op 462,5 miljoen euro, 0,2 procent minder dan een jaar eerder. Onderliggend was er wel groei, maar de negatieve evolutie van het Britse pond en de Braziliaanse real maakte die ongedaan. 

Belangrijk om op te merken is dat de cijfers over de eerste 9 maanden de pure optelsom zijn van de divisies diepvriesgroenten en conserven. Op geconsolideerde basis bedraagt de omzet 513,9 miljoen euro. Maar daar zitten nog de sporen in van Lutosa, de aardappeldivisie die vorige zomer werd verkocht aan McCain. Die zitten nog voor 2 maanden in de cijfers, goed voor 51,4 miljoen euro. 

Daarom is het ook moeilijk om een kwartaalcijfer uit de trading update te puren. Als je de geconsolideerde omzet van het eerste halfjaar neemt, zit je met een cijfer dat nog 'vervuild' is door de resterende maanden aardappelomzet. Wanneer je de omzet van de twee andere divisies in het eerste halfjaar optelt, en dan dat bedrag aftrekt van de omzet over de eerste 9 maanden, beland je op een kwartaalomzet van 166,9 miljoen euro.

Normaal seizoen

De cijfers verbergen een tegengestelde evolutie bij de twee resterende divisies van Greenyard Foods. De conservendivisie boekte een omzetgroei van 4,3 procent tot 161,1 miljoen euro. De diepvriesgroenten, daarentegen, boekten 2,4 procent minder omzet tot 301,4 miljoen euro.

CEO Marleen Vaesen benadrukt dat de 'verwachtingen voor het totale boekjaar ongewijzigd blijven'. Die prognose is nooit becijferd. Het management mikt enkel op een 'betere' recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) in vergelijking met het vorige boekjaar. Dat betekent dat er gemikt wordt op meer dan 43,5 miljoen euro. Vaesen noemt 2013 wel een 'normaal seizoen' voor de oogsten van de verschillende groenten die Greenyard Foods verwerkt.

Werkkapitaal

Het bedrijf meldt tot slot nog dat het op 16 december een werkkapitaalfinanciering ter waarde van 158,5 miljoen ondertekende met een niet nader omschreven bankensyndicaat. Greenyard Foods heeft hoge werkkapitaalvereisten. De groenten die de groep verkoopt, komen tijdens de oogst op een korte tijdspanne binnen, maar kunnen niet in een keer aan de (retail)klanten verkocht worden.

Dat betekent dat Greenyard Foods die groenten zelf moet stockeren. Vooral voor diepvriesgroenten is een dergelijke voorraad aanhouden een kostelijke aangelegenheid. In het verleden botste dat al eens met bankconvenanten op het vlak van de kasstromen, maar tegenwoordig is dat geen probleem meer.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud