Brouwerij Het Anker in zee met BNP Paribas Fortis

©Jonas Roosens

’s Lands grootste bankgroep koopt via haar durfkapitaalpoot een substantieel minderheidsbelang in de Mechelse brouwer Het Anker. Uitbreiding staat bovenaan op de agenda.

Wie langs de Mechelse ring rijdt, kan er niet naast kijken: het bakstenen gebouw en de antieke fabrieksschouw van brouwerij Het Anker staan in schril contrast met de moderne en karakterloze retailwinkels in de buurt.

Op de site wordt al van in de 15de eeuw bier gebrouwen. Sinds het einde van de 19de eeuw is Het Anker in familiale handen. In 1990 nam CEO Charles Leclef (52) de brouwerij over van zijn oom. De oorspronkelijke gebouwen van Het Anker waren toen niet meer dan een ruïne. Hij restaureerde de site en opende er een hotel met brasserie. De Gouden Carolus wordt daar, in het Mechelse Begijnhof, gebrouwen. Ook het Mechels stadsbier Maneblusser en Lucifer zijn merken van Het Anker.

Bier brouwen lijkt sympathiek en tof. Maar als je het goed wilt doen, zijn de investeringen hoog. Als kleine speler is dat niet evident.
CHARLES LECLEF
CEO BROUWERIJ HET ANKER

Het bottelproces en de logistiek zijn gecentraliseerd in een ander gebouw in Mechelen-Noord. Het Anker streek er drie jaar geleden neer. Maar het is er nu al te krap. Om de broodnodige expansieplannen van de brouwerij te financieren stapt BNP Paribas Fortis Private Equity in. Dat gebeurt via een injectie van een niet nader gedetailleerd bedrag. Welk belang de durfkapitalist in ruil krijgt, is evenmin bekend.

Miljoenen

‘Bier brouwen lijkt sympathiek en tof. Elke dag schieten wel brouwerijen uit de grond. Maar als je het goed wilt doen, zijn de investeringen hoog. Het is niet altijd evident als kleine speler om die centen te vinden’, zegt Leclef. Onder zijn impuls groeide Het Anker uit van een eenmansbedrijf tot een onderneming met 10 miljoen euro omzet die naar meer dan dertig landen exporteert en 75 personeelsleden telt. De Mechelse brouwerij begon ook een single malt whisky te distilleren.

Leclefs familie kon jarenlang de activiteiten financieren via bankleningen. ‘Maar nu wil ik het eigen vermogen uitbouwen’, zegt hij. ‘Ik wil graag nog het zware investeringstraject realiseren dat vereist is voor ik straks, op de langere termijn, de fakkel doorgeef. Er staat een investeringsplan van veel miljoenen in de steigers. Met deze partner kunnen we dat versnellen’, zegt hij.

10 miljoen
Het Anker, dat behalve bier brouwt ook single malt whisky distilleert, realiseert een omzet van meer dan 10 miljoen euro.

De verse middelen moeten onder meer dienen voor de aankoop van een tweede fabriekshal naast de bestaande site in Mechelen-Noord. De instap van BNP Paribas Fortis moet het ook mogelijk maken het bedrijf beter te structureren. ‘Ik heb hier bij wijze van spreken altijd alles alleen moeten doen. Dan heb je geen structuur nodig. Met de instap van BNP Paribas Fortis zal de raad van bestuur professioneler georganiseerd worden en komt er ook een adviesraad.’ De familiale opvolging staat bijna klaar. ‘Ik heb vijf kinderen. Een van hen zit in het vierde jaar handelsingenieur in Leuven. Hij is erg geïnteresseerd om hier aan de slag te gaan’, vertelt hij.

Lage Landen

De jongste jaren stappen investeringsmaatschappijen in de Lage Landen steeds meer in bierbedrijven. Denk maar aan Gimv, dat vorig jaar aandeelhouder werd van het Nederlandse United Dutch Breweries, de brouwer van het bier Oranjeboom. Of aan het investeringsfonds Waterland, dat twee jaar geleden investeerde in Bosteels (Kwak, Tripel Karmeliet, Deus).

Leclef denkt niet dat er sprake is van een trend. ‘De situaties van Bosteels en Het Anker zijn niet te vergelijken. Waterland en BNP Paribas Fortis Private Equity hebben een verschillende filosofie’, zegt hij. ‘Waterland had bij zijn instap in Bosteels het voornemen enkele brouwerijen samen te voegen (wat tot nu toe niet lukte, red.). Bij ons is er sprake van de financiering van een investeringsplan.

Het Anker is niet de eerste investering van BNP Paribas Fortis Private Equity in de dranksector. In het verleden participeerde het in Orangina, Taittinger. In de voedingsbranche is de durfkapitalist al aandeelhouder van Point Chaud, de belangrijkste broodjesketen in Wallonië. Ook Novy is ook een belangrijke Belgische participatie. Maar het bekendste bedrijf in de portefeuille is Studio 100 (Mega Mindy, K3, Kabouter Plop,...). De durfkapitaalpoot van ’s lands grootste bank bezit al tien jaar een derde van de aandelen van de media- en entertainmentgroep.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content