Advertentie

Duvel aast op Kwak en Tripel Karmeliet

©BELGA

Ook Heineken is in de running voor brouwerij Bosteels.

De brouwerij Duvel Moortgat bekijkt een overname van zijn concurrent Bosteels. Dat vernam De Tijd bij meerdere bronnen.

Ook de Nederlandse biergroep Heineken zou haar zinnen hebben gezet op de brouwer van de biermerken Karmeliet, Kwak en Deus. Het is niet duidelijk in welk stadium de overnamegesprekken zich bevinden. Duidelijk is wel dat Bosteels voor beide bedrijven een interessante aanwinst zou zijn.

©RV DOC

Dankzij Bosteels zou Heineken zijn assortiment speciaalbieren met enkele biermerken uitbreiden die ook internationaal kunnen worden uitgerold. Op dit moment kan de brouwerij de markt van speciaalbieren alleen bespelen met het Belgische abdijbier Affligem, dat het sinds 2014 internationaal verdeelt.

In de eerste helft van dit jaar was Affligem een van de sterkst groeiende Heineken-merken. Dat toont eens te meer aan dat speciaalbier wereldwijd een groeimarkt is, zeker in de Verenigde Staten. Andere biermultinationals hadden dat ook al door. Ook AB InBev neemt volop kleine speciaalbierbrouwers over.

Ook bij Duvel Moortgat zouden de merken van Bosteels passen, want ook die brouwer maakt zijn aanbod diverser. Moortgat begon eind 19de eeuw met het speciaalbier Duvel, dat eind vorige eeuw uitgroeide tot het Belgische speciaalbier bij uitstek. Maar toen de Belgische speciaalbiercultuur op volle snelheid kwam, besloot het Duvel-management dat het niet langer kon vertrouwen op één merk.

In 2006 begon het andere speciaalbierbrouwers zoals Brasserie d’Achouffe (La Chouffe), De Koninck en Vedett over te nemen. Het kocht ook enkele brouwerijen in de Verenigde Staten en in Nederland.

Dankzij die strategie breekt Moortgat ook internationaal potten. 60 procent van het bier dat Moortgat brouwt, wordt gedronken in het buitenland. De exportkracht van Moortgat kan ook de merken van Bosteels naar een hoger niveau tillen.

Gescheiden

Moortgat laat de brouwerijen die het overneemt relatief onafhankelijk werken. ‘We hebben er intussen negen, op evenveel sites’, zei CEO Michel Moortgat in juni. ‘Het zou voor ons veel rendabeler zijn ergens één grote brouwerij neer te poten en alles van daaruit te doen. Maar we willen de bieren en de brouwerijen zo veel mogelijk gescheiden houden. Mensen willen meer kleinschaligheid en authenticiteit.’

©MEDIAFIN

Wie het pleit zal winnen, is nog niet duidelijk, maar wellicht verliest opnieuw een middelgrote Belgische brouwer zijn onafhankelijkheid. In mei kocht het Nederlandse Bavaria Palm Belgian Craft Brewer, dat behalve Palm onder meer ook Cornet en Brugge Tripel brouwt. De Antwerpse brouwerij De Koninck kwam zes jaar geleden dan weer in handen van Duvel Moortgat.

Het clubje van onafhankelijke Belgische brouwers wordt steeds kleiner. De meeste lambiekbrouwerijen zijn nog onafhankelijk en daarnaast zijn er nog brouwerijen zoals Brouwerij Haacht (Primus, Tongerlo), Van Honsebrouck (Kasteel), Anthony Martin (Gordon, Timmermans) en Omer Vander Ghinste (Omer).

Daarnaast zijn er natuurlijk nog talloze kleine brouwerijen, waarvan er veel in volle groei zijn. Het Brussels Brasserie de la Senne (Zinnebir) en het Brugse De Halve Maan (Brugse Zot) zijn er maar enkele van.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud