Advertentie
interview

Fountain-topman Beckers: ‘Het kind is aan het genezen'

Eugeen Beckers, CEO van Fountain ©Emy Elleboog

Zes maanden geleden noemde Eugeen Beckers de toestand bij Fountain kritiek. Na een hele reeks maatregelen is de Waalse leverancier van koffie aan kmo’s stilaan aan de beterhand.

Het was zeker geen gemakkelijke job die Beckers in september op zich nam. Hij was pas in het voorjaar voorzitter geworden van Fountain, na een grondige vernieuwing van de raad van bestuur, een gevolg van een ingrijpende herschikking van de aandeelhoudersstructuur. Vorige zomer bleek dat het groeiplan Kaffa 2018 niet werkte zoals verwacht, waarop Paul Baeck als CEO werd ontslagen. Over de eerste zes maanden was er bijna evenveel verlies als omzet. Maandagmorgen werd duidelijk dat er heel wat werk is verzet en dat het tij ten goede aan het keren is.

Welke maatregelen hebt u genomen om Fountain weer op koers te krijgen?

Eugeen Beckers: De maatregelen liggen op verschillende vlakken. Om te beginnen ‘credit collection’, het incasseren van achterstallige facturen. Daar zat nogal wat achterstand op. Onze actie heeft 700.000 tot 800.000 euro opgebracht. We hebben ook de stock verminderd en op commercieel gebied meer aandacht besteed aan de klantencontacten. De core business van Fountain zijn ten slotte de kmo’s.

In het persbericht is er ook sprake van een herevaluatie van de ‘automatische distributie’, de verkoop via betaalautomaten. Dat was een van de speerpunten in het Kaffa-plan. Gaat u daarmee door?

E. Beckers: Neen, ‘vending machines’ is een heel ander soort business dan de traditionele table top business (de klassieke, kleinere drankautomaten van Fountain, red.). Je moet er mensen voor langs sturen om de machines te vullen, het geld op te halen… Bovendien gaat het niet alleen om koffie, maar ook om snoep, cola of zelfs sandwiches. Onze focus is en blijft koffie.

De vorige CEO had sterk ingezet op het commerciële en daarvoor heel wat mensen aangetrokken. Hebt u dat commercieel team behouden?

E. Beckers: We hebben de mensen behouden die willen doorgaan op een iets bescheidener schaal. Een aantal mensen is al vertrokken - wat gepaard ging met herstructureringskosten. In totaal gaat het om een 30-tal mensen, 10 in België en 20 in Frankrijk. Dat stemt overeen met 12 procent van het totale personeelsbestand.

Voor 2015 voorspelt u een lichte omzetgroei. Mogen we ook al winst verwachten?

E. Beckers: We verwachten inderdaad een heel lichte stijging van de omzet, met 1 miljoen euro. Of Fountain ook al rendabel zal zijn? Ik hoop van wel, maar ik kan daar momenteel nog geen uitspraak over doen. Daarvoor is het nog te vroeg.

Hoe lang denkt u CEO van Fountain te blijven?

E. Beckers: Ik ben nu 62 en ik amuseer me in die mate dat ik zie dat er vooruitgang is, dat het beter gaat met Fountain. Het kind is aan het genezen en ik wil liefst een gezond kind doorgeven. Maar op het ogenblik zijn we nog niet bezig met de zoektocht naar een andere CEO.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud