Grote cacaoplantage debuteert op Brusselse beurs

Een jonge cacaoboom met de eerste vruchten. ©KKO

De eerste noteringsdag van KKO International, eigenaar van een innovatieve cacaoplantage in Ivoorkust, lijkt een succes te worden. Het kersverse aandeel gaat 20 procent hoger.

Dinsdagmorgen begon de beurscarrière van KKO International gelijktijdig op de Alternext-beurzen van Euronext Brussel en Euronext Parijs. In tegenstelling tot de meest aandelen op Alternext noteert KKO continu en niet volgens het fixingsysteem.

KKO International is een Belgische holding met als enige actief de jonge plantage Solea in Ivoorkust. Dat Afrikaanse land is ’s werelds grootste cacaoproducent, goed voor 40 procent van de wereldproductie.

Solea werd een paar jaar geleden opgestart en is intussen 1.000 hectare groot, maar het is de bedoeling uiteindelijk op 3.000 hectare uit te komen. Daarmee zou Solea zowat de grootste cacaoplantage ter wereld zijn. De jaarproductie zou dan op 10.000 ton uitkomen.

©KKO

Terwijl de cacaobomen groeien – het duurt ongeveer 4 jaar tot de eerste oogst - worden daartussen ook bakbananen gekweekt. Solea onderscheidt zich van andere plantages door de keuze voor een cacaovariëteit die een hoog rendement biedt en ook door het feit dat de grond geïrrigeerd wordt en dat via het irrigatiewater meststoffen worden toegediend.

Bij de beursgang werden iets meer dan 2 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven aan 3,26 euro per aandeel. De introductieprijs lag daarmee aan de onderkant van de prijsvork die was voorzien (3,26-3,98 euro). De opbrengst bedraagt 6,54 miljoen euro, maar dat kan nog stijgen omdat nog een overtoewijzingsoptie van 300.772 aandelen is voorzien.

In totaal zijn nu 9,7 miljoen aandelen KKO in omloop. Tegen de introductieprijs werd het bedrijf daarmee gewaardeerd op 31,6 miljoen euro.

Tegelijk met de beursgang is ook voor 8,9 miljoen schulden omgezet in kapitaal. Samen met de 6,54 miljoen vers kapitaal van de beursoperatie beschikt KKO dus over 15,4 miljoen euro om de plantage verder uit te bouwen. Dat gebeurt op een duurzame wijze. Het hele project komt ook de lokale gemeenschap ten goede: de plantage biedt werk, maar bracht ook elektriciteit, beter drinkwater, een schooltje en een gezondheidscentrum.

Met de beursgang heeft KKO International 6,54 miljoen euro opgehaald, minder dan beoogd. Bent u ontgoocheld?

Remy Alemane: Zeker niet. De beursgang was aanvankelijk eind juni gepland, maar werd uitgesteld vanwege de moeilijke economische omstandigheden van toen.  Intussen hebben we de balans opgeschoond want alle schulden – voor 8,9 miljoen euro – zijn samen met de beursgang omgezet in kapitaal. De totale kapitaalverhoging bedraagt dus meer dan 15 miljoen euro en dat is voldoende om onze plannen te realiseren. 

Wat gaat u concreet met dat geld doen?

R. Alemane: Wij gaan er vooral ons areaal mee uitbreiden. Tegen het einde van het jaar zullen we op 1.200 hectare uitkomen, volgende jaar komt daar nog eens 1.000 hectare bij en het jaar daarop nog eens zoveel. We streven uiteindelijk naar een plantage van 3.000 hectare, maar moeten iets hoger mikken omdat er altijd stukken zijn die niet bruikbaar zijn. Het gaat om oude landbouwgronden die al 40 jaar braak liggen en weer overwoekerd zijn door het oerwoud. We gaan die ontginnen en op een duurzame manier beplanten. 

Waarin onderscheidt Solea zich van andere plantages?

R. Alemane: Door drie zaken. In de eerste plaats doordat we ons areaal van meet af aan veiligstellen. Voorts door het agronomisch proces: we gebruiken een hoogrenderende cacaovariëteit, Mercedes, en passen als enigen irrigatie en druppelsgewijze bemesting toe. Daardoor kunnen we het hele jaar door oogsten, om de drie weken. Tot slot gebeurt de hele ontwikkeling volgens de principes van Rainforest Alliance. Dat betekent duurzaam geteelde cacao, maar ook zorg voor het personeel, de gemeenschap en het milieu.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect