Obligatie brouwerij levert rente en bier op

©Hof ten Dormaal

Beleggers die intekenen op de obligatie-uitgifte van de ambachtelijke brouwerij Hof ten Dormaal, krijgen als vergoeding niet alleen 4 procent rente maar ook bier.

Hof ten Dormaal uit Tildonk in Vlaams-Brabant is zowel boerderij als brouwerij. Het produceert zelf grondstoffen zoals gerst en hop die worden gebruikt in het brouwproces. De brouwerij is onder meer bekend voor haar witloofbier.

Aangezien de productie de vraag naar bier niet kan volgen, wil Hof ten Dormaal de productiecapaciteit verhogen van 1.500 naar 5.000 liter per dag. De brouwerij plant een investeringsprogramma van 330.000 euro. Het programma wordt gefinancierd met middelen van de brouwerij, een banklening van 100.000 euro en een obligatie-uitgifte via het crowdfundingplatform van Bolero, de onlinemakelaar van KBC.

Het bier is meer waard dan de 4 procent rente.
André Janssens
Eigenaar Hof ten Dormaal

De obligatie-uitgifte moet 150.000 tot 230.000 euro ophalen. Van dat bedrag is al 65.600 euro ingezameld. De obligaties hebben een looptijd van vier jaar en worden tijdens de looptijd in schijven terugbetaald. ‘Er zijn twee redenen waarom we obligaties uitgeven’, zegt eigenaar André Janssens. ‘Het hoofddoel is dat we rond de brouwerij een community, een beleving willen vormen. Bovendien hadden we de banken meer waarborgen moeten geven als we bij hen meer geld willen lenen.’

De obligatiehouders krijgen een dubbele vergoeding. Ze ontvangen 4 procent rente. Na aftrek van 27 procent roerende voorheffing bedraagt het nettorendement 2,92 procent. Bovendien krijgen beleggers per investering van 250 euro een exclusief flesje bier dat wordt aangeboden tijdens een bezoek aan de brouwerij. Janssens merkt op: ‘Het bier is meer waard dan de 4 procent rente.’ Beleggers kunnen 100 tot 1.000 euro investeren in de obligaties.

Hof ten Dormaal boekte vorig jaar een omzet van ruim 321.000 euro en een nettowinst van bijna 39.000 euro. De omzet moet tegen 2019 stijgen naar bijna één miljoen euro en de winst naar bijna 270.000 euro. Het eigen vermogen van de brouwerij bedraagt bijna 150.000 euro. De reservering van de winsten moeten het eigen vermogen tegen 2019 doen toenemen naar ruim 823.000 euro.

Bier verkopen in de VS is niet moeilijk.
André Janssens
Eigenaar Hof ten Dormaal

Dankzij de samenwerking met een Amerikaanse distributeur verkoopt Hof ten Dormaal 65 procent van zijn productie in de VS. ‘Je kan een Amerikaan gemakkelijk overtuigen om één keer te proeven. De prijs is minder belangrijk’, zegt Janssens. ‘Onze Amerikaanse distributeur belooft dat hij dit jaar dubbel zoveel zal afnemen als vorig jaar.’

Janssens maakt zich geen zorgen over de grote afhankelijkheid van de VS. ‘Bier verkopen in de VS is niet moeilijk. Als onze Amerikaanse distributeur zou afhaken, staan verscheidene grotere distributeurs klaar om over te nemen. We proberen wel om het overwicht van de VS te verminderen.’

Slechts 10 procent van de productie wordt in België verkocht. Janssens: ‘In België wil men veel betalen voor wijn, maar niet voor bier. Mijn moeder zei altijd: bier dient om zat te zijn, wijn om te feesten.’ Hof ten Dormaal verkoopt in ons land zijn bier via distributeur Van Eccelpoel aan drankenhandelaars. Janssens onderhandelt met Aveve om het bier ook via zijn winkels te verdelen. Behalve de VS en België zijn de belangrijkste afzetmarkten Scandinavië, Italië en Spanje.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content