'SAB InBev' kiest Leuven als hoofdkwartier

Het internationale hoofdkwartier van SAB InBev op het Brouwerijplein in Leuven. ©Photo News

De 200 werknemers op het Brouwerijplein in Leuven mogen opgelucht ademhalen. Het beslissingscentrum van 's werelds grootste brouwer blijft in de studentenstad.

Begin dit jaar wou CEO Carlos Brito nog niet ingaan op de vraag waar het internationale hoofdkwartier van de fusiegroep 'SAB InBev' zou komen. Daardoor werd gespeculeerd dat het Londen kon worden.

In een communiqué over de structuur schept de nieuwe groep duidelijkheid: het beslissingscentrum blijft in Leuven. Daarmee bevestigt Brito het belang van de Belgische markt voor AB InBev . Al heeft de locatie een veelal symbolische waarde, de bierreus wordt al jaren van op Park Avenue in New York bestierd.

In SABMillers kantoren in het Britse Woking blijft een team aan de slag om de integratie uit te werken. De vestigingen van de Brits-Afrikaanse brouwer in Miami, Hongkong en Peking worden opgedoekt. SABMillers Europese hub in het Zwitserse Zug gaat mee de deur uit met de verkoop van de Centraal- en Oost-Europese merken (o.a. Pilsner Urquell) van de Brits-Afrikaanse brouwer.

10 oktober

De overname van SABMiller kwam na een verbeterd Leuvens bod vorige week in een stroomversnelling en wordt tegen 10 oktober afgerond. Dan moeten de aandeelhouders van beide groepen de megadeal hebben goedgekeurd.

'SAB InBev' verdeelt zijn actiegebied op in negen zones: Noord-Amerika, Midden-Amerika, Latijns-Amerika Noord, Latijns-Amerika Zuid, Latijns-Amerika COPEC (Colombia, Peru en Ecuador), Europa (geleid vanuit Leuven), Azië Noord, Azië Zuid en Afrika.

Afrika zal geleid worden door de Braziliaan Ricardo Tadeu, die tot nog toe chef Mexico was bij AB InBev. Tadeu komt dus aan het hoofd van een belangrijke groeimotor van de biergigant. 

12 Brazilianen, 1 Belg

Aan het hoofd van 'SAB InBev' staat, weinig verrassend Carlos Brito. Zijn rechterhand blijft Felipe Dutra, die ook vandaag financieel directeur is van AB InBev.

De enige Belg in het topmanagement is Jan Craps, momenteel hoofd van de Canadese poot. Craps krijgt de regio Azië Zuid onder zijn hoede. 

Bij de 20 leden van het topmanagement zijn 12 Brazilianen, twee Amerikanen en Portugezen en verder een Duitser, een Belg (Craps), een Brit en een Colombiaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect