Advertentie

281 banen op de tocht bij Bekaert in België

Matthew Taylor, de topman van Bekaert. ©Kristof Vadino

De staaldraadgroep Bekaert gaat herstructureren in ons land.

Dat laat het bedrijf  donderdagochtend weten in een persbericht.

De fabriek in het West-Vlaamse Moen, een deelgemeente van Zwevegem - de bakermat van Bekaert -, gaat dicht. De productie verhuist naar Petrovice in Tsjechië.

In Moen wordt Dramix gemaakt, staalkoord ter versteviging van beton. Volgens een vakbondsman zouden in Moen 220 banen verloren gaan, in de vestiging in Ingelmunster 61.

Bekaert moet herstructureren, zegt het, om zijn winstmarges op te krikken, een te logge kostenstructuur af te slanken en om concurrentieel te blijven in een snel veranderende markt.

Bij Bekaert zijn 1.900 mensen aan de slag in ons land, wereldwijd 30.000. In 2012 herstructureerde Bekaert al eens zwaar in België, toen gingen 600 banen verloren.

Centraal-Europa

'De Europese markt voor staaldraadvezels voor betonversteviging is veel moeilijker geworden', klinkt het. 'Onze concurrenten hebben hun productie naar Centraal-Europa verhuisd of halen hun staaldraadvezels uit lagekostenlanden. De Dramix-fabriek in Moen kan door prijstrends niet concurrentieel blijven.'

1.900
Bekaert
In België heeft Bekaert 1.900 werknemers.

'De herstructurering in ons land is jammer genoeg geen verrassing', reageert Karel Hoorelbeke van de vakbond LBC. 'Het personeel leefde al maanden in onzekerheid, nadat CEO Matthew Taylor vorig jaar al had aangekondigd dat bespaard moest worden. Sindsdien was het zeer onrustig en zagen we al sluipende besparingen, waarbij bijvoorbeeld al kaderleden moesten vertrekken.'

Begin deze maand raakte bekend dat Bekaert-voorzitter Bert De Graeve vertrekt, na tegenvallende jaarcijfers. Netto viel de winst vorig jaar terug van 185 naar 40 miljoen euro. De bedrijfswinst zonk met 210 miljoen euro 30 procent lager. De onderliggende winstmarge daalde van 7,3 naar 4,9 procent, ver verwijderd van de 10 procent marge die De Graeve en later ook de Britse CEO Matthew Taylor voor 2022 hadden vooropgesteld. 

We stellen ons al langer de vraag waar het met de tewerkstelling van Bekaert in ons land naartoe gaat.
Karel Hoorelbeke
Vakbond LBC

Bekaert heeft moeite om zijn grondstoffenprijzen door te rekenen aan de klanten, het krijgt de overname van de kwakkelende staalkabeldochter BBRG niet onder controle en in China worstelt het voor diamantdraad met de machtige rivaal Metron, die bodemprijzen hanteert.

'We stellen ons al langer de vraag waar het met de tewerkstelling van Bekaert in ons land naartoe gaat', zegt vakbondsman Karel Hoorelbeke, die het zwaar valt dat Bekaert vorig jaar zijn volledige nettowinst uitkeerde. 'Het is zuur dat Bekaert niet verlieslatend is en er blijkbaar wel genoeg geld is om dividenden uit te keren. Deze choquerende besparing gebeurt op de kap van de werknemers.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud