300 banen bedreigd bij NLMK in Clabecq

Een deel van de walserij in Clabecq. ©alain vande craen

De directie van de Russische staalgroep maakt zich op om zowat de helft van de jobs in Clabecq te schrappen, meldt onze zusterkrant L'Echo.

Er dient zich opnieuw een sanering aan in de al zwaar getroffen Waalse staalsector. De directie van de vestiging van de Russische staalgroep NLMK in het Waals-Brabantse Clabecq roept donderdagochtend een buitengewone ondernemingsraad samen. Op de agenda staat 'de economische situatie van NLMK Clabecq'.

Volgens onze informatie is het bedrijf van plan ongeveer 300 banen te schrappen. Dat komt overeen met de helft van het personeelsbestand. In Clabecq werken zo'n 600 mensen: 520 vaste personeelsleden en 70 interim-krachten.

Scheepsbouw

Het bedrijf transformeert in zijn walserij stalen blokken die overkomen uit Rusland in platen. Die worden onder meer gebruikt op scheepswerven en om mijnbouw- en bouwapparatuur te maken. Volgens de website van de groep NLMK is Clabecq goed voor 750.000 ton producten per jaar.

NLMK nam de site over van Duferco. De walserij geldt als een van de beste van Europa, maar Clabecq heeft al jaren financiële problemen. De groeiende concurrentie maakt dat NLMK denkt dat de Belgische vestiging niet meer opgewassen is tegen de andere spelers. Wat ook niet helpt zijn de gespannen verhoudingen tussen de directie en de vakbonden. 

Een CSC-vakbondssecretaris wijst er in een reactie op dat de topman van NLMK in 2016 zei dat Clabecq wereldklasse is en een reeks investeringen zou aantrekken. Maar die liepen vertraging op. Een FGTB-collega zegt het nieuws van donderdag af te wachten. 'Maar ik denk dat er banenverlies zal worden aangekondigd.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud