Aperam investeert in Genkse inoxfabriek

De fabriek van Aperam in Genk ©ID/ Karel Hemerijckx

De specialist in roestvrij staal Aperam gaat investeren in zijn Limburgse fabriek. Dat bevestigde de groep bij de presentatie van beter dan verwachte jaarcijfers.

Aperam zegt dat het een nieuw investeringsproject start in Genk. Het gaat om nieuwe lijnen voor koudwalsen, warmtebehandeling en oppervlaktebehandeling. De investering moet ervoor zorgen dat de fabriek kan gebruik maken van de modernste technologie, zodat sneller kan geproduceerd worden. Aperam zal volgend kwartaal meer details vrijgeven over de investering die begin 2020 klaar moet zijn.

De groep, die indertijd werd afgesplitst van staalreus ArcelorMittal, sloot het jaar af met recordcijfers. De omzet steeg met 18 procent tot 5,05 miljard dollar door hogere verkoopprijzen van roestvrij staal. Dat is beter dan de 4,9 miljard dollar die de analisten van Credit Suisse hadden voorspeld.

Ook de brutobedrijfswinst (ebitda) lag boven de verwachtingen. Die steeg met een kwart tot 619 miljoen dollar, terwijl analisten 604 miljoen dollar hadden verwacht. Aperam merkt wel op dat het cijfer een eenmalige last bevat wegens een belastingkwestie in Brazilië.

Door de sterke cashgeneratie kon Aperam zijn schulden wegwerken. De groep zit nu op een positieve kaspositie van 75 miljoen dollar.

Dividend

De aandeelhouders worden verwend dankzij de goede cijfers. Het dividend wordt opgetrokken van 1,5 naar 1,8 dollar per aandeel. Daarnaast belooft de groep voor 100 miljoen dollar eigen aandelen in te kopen.

Het bedrijf geeft weinig vooruitzichten. Het voorziet dat de brutobedrijfswinst in het huidige kwartaal iets hoger zal liggen dan het vorige.

Euro

Aperam, een BEL20-bedrijf, kondigde ook aan dat het voortaan zijn resultaten in euro zal publiceren in plaats van in dollar. De wissel gebeurt al in het lopende kwartaal

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud