opmerkelijk

Apple koopt eerste 'koolstofvrij' aluminium

Bij de klassieke productie van aluminium komen grote hoeveelheden CO2 vrij. ©REUTERS

De Amerikaanse elektronicareus claimt de aankoop van 's werelds eerste commerciële partij koolstofvrij aluminium. De producent is het Canadese Elysis.

Elysis is een joint venture die de aluminiumreuzen Alcoa en Rio Tinto vorig jaar oprichtten om een nieuw procedé in de praktijk te brengen om aluminium te maken zonder een directe uitstoot van broeikasgassen. Apple liet toen al weten dat het die ontwikkeling zou steunen. Het investeerde, samen met de twee aandeelhouders en de Canadese overheid, 144 miljoen dollar in verder onderzoek.

Apple  zegt nu dat de eerste lading koolstofvrij metaal deze maand verscheept wordt vanuit een onderzoeksvestiging van Alcoa in Pittsburgh. Het metaal zal verwerkt worden in producten van Apple, klinkt het.

Bij de klassieke productie van aluminium komen grote hoeveelheden van het broeikasgas CO2 vrij. Tijdens het proces worden grote blokken koolstof in een speciale oven opgebrand. Per ton aluminium wordt een halve ton koolstof de lucht ingeblazen.

Energie

Elysis ontwikkelde een proces waarbij de koolstof vervangen wordt door een keramisch materiaal, waarbij alleen zuurstof wordt uitgestoten. Zo wordt de directe koolstofuitstoot tot nul herleid. Wel dient opgemerkt dat het smeltproces erg energie-intensief is en dat er een indirecte uitstoot is als fossiele brandstoffen worden gebruikt om die energie op te wekken.

Elysis wil zijn methode in licentie geven en zegt dat ze kan worden toegepast in bestaande aluminiumfabrieken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect