Balta herstructureert in België

Tom Debusschere, CEO van Balta ©Jonas Roosens

Bijna 200 werknemers dreigen bij Balta in Oudenaarde hun job te verliezen. De productie van 'residentiële tapijten' wordt overgeheveld naar andere fabrieken in ons land.

Dat meldt Balta bij de publicatie van zijn derdekwartaalcijfers, die onder de beleggersverwachtingen uitkomen. De bedrijfskasstroom daalde met 2,4 procent. Indien de recente overname van het Amerikaanse Bentley Mills buiten beschouwing wordt gelaten, zakte dat cijfer zelfs met 26,1 procent.

De impact van duurdere grondstoffen is groter gebleken dan ingeschat.
Balta

Het bedrijf verwijst daarvoor naar negatieve wisselkoerseffecten (voornamelijk de daling van het pond) en hogere grondstofkosten. Ook het Franse Tarkett, een van zijn rivalen, had daar al voor gewaarschuwd maar tot voor de zomer was de impact op Balta beperkt gebleven. Dat is dus in korte tijd veranderd. 'De impact is hoger gebleken dan ingeschat', luidt het nu. Bovendien kampte Balta met opstartproblemen - 'die nu zijn  opgelost' - in een nieuwe, geautomatiseerde tapijttegelfabriek in België.

Q3 (mln euro)20172016% groei%groei (exclusief overnames)
Omzet158128,323,3%1,9%
Ebitda18,919,4-2,4%-26,2%

 

Vooral de Residential divisie - die kamerbreed tapijt en tapijttegels voor huishoudens verkoopt - krijgt het hard te verduren (zie tabel onderaan). Aangezien het VK de belangrijkste afzetmarkt is, hebben de brexit en de daling van het pond een aanzienlijke impact. Ook de hogere grondstoffen doorrekenen aan de eindklant is niet helemaal gelukt, en tot overmaat van ramp ziet Balta zijn klanten overschakelen naar tapijten uit een lagere categorie.

'De Europese residentiële markt zal nog langer uitdagend blijven', klinkt het. 'In het VK zien we constante volumes, maar in continentaal Europa verwachten we een daling van om en bij de 5 procent, en we zien die daling niet meteen tot een einde komen', aldus CEO Tom Debusscheren. Consumenten ruilen kamerbreed tapijt steeds meer in voor bijvoorbeeld houten vloeren, eventueel bedekt met enkele losse tapijten.

Herstructurering

Daarom neemt Balta ingrijpende maatregelen om de 'operationale voetafdruk van de divisie te optimaliseren'. De productie van residentiële tapijten in Oudenaarde wordt stopgezet. Ze wordt overgeheveld naar twee andere fabrieken in West-Vlaanderen (Tielt en Sint-Baafs-Vijve).

Reactie vakbonden: 

Dat Balta de activiteiten in Oudenaarde afbouwt, komt bij de vakbonden aan als een ‘donderslag bij heldere hemel’. Balta verhuist de productie van residentieel tapijt naar Tielt en Sint-Baafs-Vijve. 197 werknemers dreigen daardoor hun job te verliezen.

De directie zal morgen een plan voorleggen met voorstellen waar de getroffenen eventueel elders in de groep aan de slag kunnen.

‘Het is natuurlijk niet verzekerd dat er voor iedereen plaats zal zijn en of iedereen door de afstand de switch kan/wil maken’, zegt David Baele van het ABVV. Wie nu in Oudenaarde woont, zou bijvoorbeeld dagelijks een uur extra moeten pendelen naar de fabriek in Tielt.

Volgens Baele heerst er ‘verslagenheid en frustratie’ bij het personeel. ‘De mensen hebben zich hier de voorbije maanden dubbel geplooid, in de aanloop naar de beursgang van Balta. De werkdruk is gestegen, en er zijn veel overuren en weekendshifts gedraaid om de resultaten te verbeteren. Daarom is de beslissing ook des te verwonderlijker.’

 

De herstructurering treft 197 werknemers, zowat twee op de drie van de werknemers in Oudenaarde. Dat wil evenwel niet zeggen dat die allemaal hun job verliezen. 'De bedoeling is hen maximaal elders binnen de groep op te vangen, aldus de woordvoerder. Een deel van de jobs verhuist mee naar Tielt en Sint-Baafs-Vijve.

'En we hebben nog tientallen vacatures in Oost- en West-Vlaanderen op 16 à 48 kilometer afstand van Oudenaarde', luidt het. In hoeverre werknemers bereid zullen zijn dagelijks die afstanden af te leggen, is nog maar de vraag. Wat de netto-impact van de maatregelen zal zijn op de tewerkstelling kon de woordvoerder nog niet meegeven. 'De procedure volgens de wet-Renault is opgestart. We zijn nog in de consultatiefase.'

8,3 miljoen euro extra winst

De vrijgekomen ruimte in Oudenaarde zal dienst doen als magazijn voor de afdeling non-woven (productie van technische weefsels voor bijvoorbeeld de onderkant van tapijten) die op de site ook al produceert. Daarmee zal Balta de huur uitsparen van een pand in Sint-Niklaas. 

Alles samen zal de herstructurering Balta eenmalig 12,4 miljoen euro kosten. Vanaf 2019 moeten de maatregelen vruchten beginnen afwerpen en jaarlijks tot 8,3 miljoen euro bedrijfskasstroom leiden.  

Voor 2017 verlaagt Balta de omzet- en winstdoelstellingen. De winstmarge zal dalen, terwijl de omzet aan de onderkant van de vork (5 à 10 procent) zal uitkomen. Analisten rekenen nu op een jaarwinst (ebitda) van zo'n 92,5 miljoen euro.

Q3 (mln euro)omzet 2017%groei (excl. Overnames)Ebitda 2017%groei (excl. Overnames)Activiteit
Rugs51,25,7%6,9-21,5%Losse, modegebonden tapijten voor gezinnen
Residential54,2-1,1%4,5-33,8%Kamerbreed tapijt voor gezinnen
Commercial46,50,5%7-20,4%Tapijttegels en kamerbreed tapijt voor bedrijven, scholen, overheidsinstellingen, ...
Non-woven62,1%0,5-33,8%Technische weefsels (zoals de achterkant van tapijten)

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud