Bekaert: 'Erg ongewone dynamiek in onze sector'

Matthew Taylor, de CEO van Bekaert ©BELGA

Bekaert heeft in het derde kwartaal de omzet sterker zien stijgen dan verwacht. Maar het bedrijf heeft het moeilijk om hogere grondstoffenprijzen door te rekenen aan zijn klanten.

Bekaert realiseerde in het derde kwartaal een geconsolideerde omzet van 977 miljoen euro. Dat is 4 procent meer dan een jaar eerder en meer dan verwacht: analisten rekenden gemiddeld op 945 miljoen euro.

De meeste regio’s waar Bekaert actief is, droegen bij tot de groei. In EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) waren de volumes weer in lijn met de groei in het eerste kwartaal en groeide de omzet met 13 procent. Bekaert profiteerde van de sterke vraag in de automobiel-, bouw- en andere industriële markten. De vraag naar profieldraad bleef flauw door de zwakke investeringsactiviteit in de olie- en gassector.

In Noord-Amerika ging de omzet 6 procent hoger. Voor het vierde kwartaal verwacht Bekaert echter een verzwakking, enerzijds door seizoenseffecten, anderzijds door de economische onzekerheid in de VS.

Ook de regio Azië-Stille Oceaan (+7%) was weer goed op dreef. De volumegroei (10%) was hoger, maar zwakkere Aziatische munten knabbelden wat af. De autogerelateerde producten deden het goed, maar de vraag naar zaagdraad nam verder af door een versnelde overschakeling op een nieuwe generatie producten. Bekaert belooft evenwel zijn productengamma aan te passen. 

In Latijns-Amerika kwam de omzet 14 procent lager uit dan in het derde kwartaal van 2016. De daling is bijna volledig te wijten aan de overheveling van de Braziliaanse staalkoordfabriek in Sumaré naar een joint venture met Arcelor Mittal. Zonder deze gebeurtenis was er een magere 1 procent groei. Volgens Bekaert blijft het businessklimaat zwak in de meeste landen. De groep ziet weinig tekenen van verbetering in de nabije toekomst. De kloof met andere regio's wordt groter, merkt de groep op.

Grondstoffenprijzen

Over de eerste negen maanden van het jaar nam de geconsolideerde omzet met 11 procent toe. De groei is vooral te danken aan de sterke vraag vanuit de automobiel- en de bouwsector.

De hogere omzet zal zich echter niet vertalen in meer winst. Bekaert zegt in het persbericht uitdrukkelijk dat het 'extreem moeilijk' blijkt om hogere grondstoffenprijzen - in de eerste plaats walsdraad - door te rekenen, en dat in bijna alle activiteitssegmenten. 'Dit is een erg ongewone dynamiek in onze sector en verhindert ons om hogere volumes op korte termijn om te zetten in hogere winstgevendheid.'

Oorzaken

ING-analist Stijn Demeester haalt twee oorzaken aan voor de moeilijkheid die Bekaert ondervindt om de hogere prijs van walsdraad - een cruciale grondstof - door te rekenen. In de eerste plaats zijn de walsdraadprijzen fors gestegen, maar de onderliggende vraag niet echt.

Een tweede reden houdt specifiek verband met Noord-Amerika. Bekaert concurreert daar met spelers die verticaal geïntegreerd zijn, wat wil zeggen dat ze hun eigen walsdraad maken. IJzererts, de basisgrondstof voor staal, is fors gedaald in prijs. 'Doordat die marge nu zo groot is, kunnen de verticaal geïntegreerde spelers Bekaert de duvel aandoen door hun prijzen te laten zakken en toch nog marge te behouden', licht de analist toe.

Lichtpunt

Een lichtpunt is de gestage stijging van de olieprijs het voorbije halfjaar. Als die trend doorzet, kunnen de investeringen in de olie- en gassector weer op gang komen. Dat zou kansen scheppen voor de profieldraad en flexibele leidingen van Bekaert en voor de kabelproducten van Bridon-Bekaert Ropes Group.

Voor heel 2017 blijft Bekaert bij de winstprognose van juli: een nagenoeg vlakke evolutie van onderliggende bedrijfswinst (ebit). Analisten rekenen gemiddeld op 302 miljoen euro, tegen 305 miljoen over 2016. In 2018 zou er wel 'meer positieve groei' zijn en het streefdoel van een onderliggende ebit-marge van 10 procent in de komende jaren blijft overeind.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud