Advertentie
Advertentie

Bekaert neemt staalkabelspecialist Bridon over

Bekaert-CFO Bruno Humblet wordt CEO van de nieuwe staalkabelreus Bridon Bekaert Ropes Group. ©Frank Toussaint

Via de fusie met Bridon worden de West-Vlamingen hoofdaandeelhouder van een wereldmarktleider in staalkabels, met 3.000 werknemers en 600 miljoen euro jaaromzet.

De staaltechnologiegroep Bekaert  neemt het Britse Bridon, de marktleider in stalen kabels voor de mijnbouw en de scheepvaart, over. Dat gebeurt niet op de 'klassieke' manier via cash, maar door de eigen staalkabelactiviteiten met die van Bridon samen te voegen.

De West-Vlamingen sluiten daarvoor een akkoord met de Bridon-eigenaar, het pensioenfonds van het onderwijzend personeel van de Canadese provincie Ontario (OTPP). Bekaert zal 67 procent van Bridon Bekaert Ropes Group controleren, OTPP krijgt 33 procent.

Als voorbereiding op de deal met Bridon heeft Bekaert zijn Chileense partner Matco Cables uitgekocht. Matco bezat 35 procent van de staalkabelvennootschappen van Bekaert. Voor de financiële details van de uitkoop is het wachten tot de conferencecall van dinsdag, aldus woordvoerster Katelijn Bohez.

Bridon maakt staaldraad, kabels en strengen voor tal van toepassingen. Het Britse bedrijf beschikt over 11 fabrieken wereldwijd (VS, VK, Duitsland, China, Indonesië, Nieuw-Zeeland) en realiseerde vorig jaar met meer 1.600 medewerkers een omzet van 350 miljoen euro. Bridon heeft zijn hoofdkwartier in de vroegere koolmijnstad Doncaster in South Yorkshire. 

Complementair

De joint venture Bridon Bekaert Ropes Group wordt een wereldmarktleider in staalkabels, met 3.000 werknemers in 19 fabrieken verspreid over 11 landen. Met een jaaromzet van 600 miljoen zal de fusiegroep zo'n 350 miljoen extra bijdragen aan de geconsolideerde jaaromzet van Bekaert. Voor hun buitenlandse activiteiten werken de West-Vlamingen vaak met joint ventures.

Bekaert en Bridon zijn geografisch complementair op het gebied van staalkabels. Bekaert staat sterk in Latijns-Amerika, Canada en Australië, terwijl Bridon met zijn producten sterke posities heeft in Europa en de Verenigde Staten. Het samengaan zal ook 'bijkomende groeimogelijkheden' creëren in Azië, zegt een persbericht.

Ook sectorieel vullen Bekaert en Bridon elkaar aan volgens Bohez. Beide bedrijven maken kabels voor mijnbouw, de olie- en gassector, kranen en infrastructuur, maar Bridon staat bijvoorbeeld sterker in producten voor dagbouw (open mijnen), terwijl de kabels van Bekaert meer in diepe mijnen worden gebruikt.

Humblet

Bruno Humblet, de financieel directeur (CFO) van Bekaert, wordt CEO van Bridon Bekaert. Dat betekent dat Bekaert op zoek moet naar een nieuwe CFO. Humblet zal zijn taken van Bekaert-CFO tot begin 2016 uitoefenen, staat in een apart persbericht. Tegen dan moet er dus een opvolger zijn. 

Andrew Caffyn, op dit moment voorzitter van Bridon, wordt voorzitter van de nieuwe fusiegroep.

Bekaert verwacht dat de deal in de eerste helft van 2016 kan worden afgerond, vanzelfsprekend na goedkeuring door de  mededingingsautoriteiten.

In België zullen de advanced cords-activiteiten van Bekaert in Aalter overstappen naar de nieuwe Bridon Bekaert Ropes Group. Daarbij zijn een goede honderd werknemers betrokken. Over de hele Bekaert-groep zullen zo'n 1.250 werknemers - op een totaal van ongeveer 30.000 - deel uitmaken van de nieuwe speler. 

Het aandeel Bekaert stijgt op de Brusselse beurs met ruim 3 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud