Advertentie

Bekaert verdwijnt uit Bel20 voor overnameprooi Ablynx

Matthew Taylor, de CEO van Bekaert ©Photo News

Onverwacht wordt de Bel20 alsnog herschikt. Op maandag 19 maart moet Bekaert plaats ruimen voor Ablynx. ‘Een strikte toepassing van de regels’, zegt Vincent Van Dessel, de CEO van Euronext Brussel.

In de rangschikking van de selecteerbare bedrijven op basis van de marktkapitalisatie van de free float - de vrij verhandelbare aandelen - is Bekaert  teruggezakt tot de 25ste plaats. Daarmee valt de staaldraadverwerker, die vorig jaar serieuze klappen kreeg op de beurs, uit de boot. ‘De regel zegt dat tot positie 18 bedrijven automatisch deel uitmaken van de Bel20’, zegt Van Dessel. Ter info: de rangschikking is opgesteld op basis van de slotkoersen van 23 februari.

Sommigen hadden verwacht dat de Boël-holding Sofina baan zou moeten ruimen op basis van de afgenomen omloopsnelheid. Maar dat gebeurt dus niet. Met zijn 18de plaats staat Sofina wel op de grens.

Vincent Van Dessel ©Dries Luyten

De strikte toepassing van de top 18-regel verklaart waarom Ablynx   in de Bel20 wordt opgenomen. Het Gentse biotechbedrijf is dankzij een stevige koersklim  op plaats 15 beland. Dat de Franse farmareus Sanofi binnen een afzienbare tijd Ablynx voor 3,9 miljard euro overneemt, is van geen tel. Het bod is nog niet uitgebracht en de uitkomst is evenmin bekend. ‘Je weet nooit wat er kan gebeuren’, werpt Van Dessel op. ‘Pas als het bod slaagt, verdwijnt Ablynx uit de index.’

Als dat gebeurt, komen Argenx en Melexis als eerste in aanmerking voor een zitje in de Bel20. Dat kan de komende maanden veranderen door de koersevolutie of andere elementen. De eerstvolgende kwartaalherziening van de index gebeurt in juli op basis van de slotstanden op de laatste vrijdag van mei. Daarna is het wachten tot september, als een nieuwe rangschikking wordt opgemaakt die rekening houdt met de slotkoersen van de laatste vrijdag van augustus.

'Andere zaken prioriteit'

Bij Bekaert lijken ze er niet direct van wakker te liggen dat ze binnenkort hun Bel20-zitje verliezen. 'Het was verwacht. We stonden al een jaar op de laatste plaats', zegt woordvoerster Katelijn Bohez. Heeft het verdwijnen uit de Bel20 een impact op zijn imago bij beleggers? 'Daar kunnen we moeilijk iets over zeggen. Andere zaken hebben nu prioriteit.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud