Bert De Graeve vertrekt bij Bekaert

Bert De Graeve ©BELGA

De voorzitter zwaait af in mei, bij de volgende algemene vergadering.

Dat laat Bekaert weten in de marge van een tegenvallend jaarrapport. De Graeve was sinds 2002 aan boord bij de West-Vlaamse multinational. Eerst als financieel directeur (2002-2006), en van 2006 tot 2014 als topman.

Daarna werd hij voorzitter, de Brit Matthew Taylor verving hem aan de top als CEO. 'Na vijf jaar voorzitterschap wenst Bert De Graeve zich niet verkiesbaar te stellen voor een nieuwe periode van vier jaar', luidt het vrijdag in het persbericht.

Opmerkelijk: het traditionele dankwoord aan vertrekkende bestuurders ontbreekt. De Graeve wou geen commentaar kwijt bij zijn vertrek.

Bekaert draagt Jürgen Tinggren voor als zijn opvolger. Tinggren is de ex-topman van de liftengroep Schindler, en bestuurder bij Johnson Controls, een toeleverancier van de autosector. 

Vier business units

Opmerkelijk: De Graeves exit gaat niet gepaard met het traditionele dankwoord aan vertrekkende bestuurders.

De directie wordt herschikt en de nieuwe bedrijfstop onder leiding van CEO Taylor wil focussen op 'waardegroei en een hoger prestatieniveau'.

Een nieuwe organisatiestructuur treedt donderdag al in werking en bestaat uit vier business units: Rubberversterking, Staaldraadtoepassingen, Specialty Businesses (waaronder bouwproducten, staalvezeltechnologieën, verbrandingstechnologie en zaagdraad) en Bridon Bekaert Ropes Group (waaronder de kabel- en advanced cords businesses).

'De wijzigingen die we vandaag aankondigen zullen onze capaciteiten versterken en de complexiteit in onze organisatie verminderen, zodat beslissingsprocessen sneller verlopen, onze wendbaarheid ten aanzien van verandering verbetert, en er meer eigenaarschap is om prestaties te verbeteren', aldus topman Taylor.

Hij wil de business 'weer in de richting duwen van het positieve verbeteringstraject dat we uitgetekend hebben in onze strategie'.

Poppetjes

Die nieuwe structuur zorgt voor heel wat verschuivende poppetjes aan de top.

Piet Van Riet, tot voor kort directeur industrial & specialty products, verdwijnt uit de directie en verhuist naar Brazilië om de leiding te nemen over de Zuid-Amerikaanse activiteiten van de groep. Aan het hoofd van de nieuwe tak Specialty Businesses komt directielid Jun Liao. 

Ook de directeur Rubberversterking, Lieven Larmuseau, verdwijnt uit de Bekaert-top. Hij blijft wel betrokken bij de tak die hij tot voor kort leidde, maar niet meer als directeur. Tot er een nieuwe topman gevonden is, blijft hij de tak wel leiden. 

Frank Vromant blijft CFO ad interim tot de benoeming van een nieuwe, permanente chief financial officer. De vorige financieel directeur, Beatríz García-Cos Muntañola, stapte in november vorig jaar op.

Rajita D'Souza blijft chief human resources officer. Curd Vandekerckhove werd benoemd als chief operations officer. Een rekruteringsproces loopt voor de invulling van de nieuwe rol van chief strategy officer.

De raad van bestuur wordt verkleind van 15 naar 13 leden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect