Advertentie

CEO Grynberg verlaat Umicore met recordcijfers

De fabriek van Umicore in Hoboken. ©Jonas Roosens / ID Photo Agency

Umicore heeft een schitterend eerste halfjaar achter de rug. De inkomsten stegen met een derde, de brutobedrijfswinst verdubbelde, de nettowinst ging maal drie. Voor dit jaar verwacht de groep ruim 1 miljard euro winst. Dat is meer dan eerdere prognoses.

Topman Marc Grynberg mag met een gerust gemoed Umicore verlaten. De CEO die op 1 oktober het roer van de Belgische materiaaltechnologiegroep overlaat aan de Duitser Mathias Miedreich heeft in het eerste halfjaar een schitterend parcours gereden.

In vergelijking met dezelfde periode van 2020 stegen de inkomsten met 37 procent naar 2,1 miljard euro, de aangepaste bedrijfswinst klom met 157 procent naar 625 miljoen euro en de aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda) verdubbelde tot 762 miljoen euro.

De essentie

  • Umicore boekt recordresultaten in het eerste halfjaar.
  • Afscheidnemend topman Marc Grynberg verhoogt de winstprognoses voor 2021 nog.
  • De winstmotor van de groep blijft de recyclagefabriek in Hoboken.

Dat resulteerde in een record aan vrije kasstromen en een vermindering van de netto financiële schuld met 0,4 miljard sinds eind 2020 tot iets meer dan 1 miljard euro. De nettowinst verdrievoudigde bijna tot 428 miljoen euro. Met 625 miljoen euro overtreft Umicore ruimschoots de verwachtingen van analisten. Zij mikten op 524 miljoen euro.

Op basis van die cijfers verwacht Grynberg voor het volledige jaar een bedrijfswinst van iets boven 1 miljard euro. Dat is meer dan de prognoses die hij in april had vooropgesteld. Toen verhoogde hij de winstverwachtingen naar 'bijna' 1 miljard. Umicore verwacht een uitzonderlijk bijkomende bijdrage van ongeveer 250 miljoen euro dankzij de hogere edelmetalenprijzen.

1 miljard
Umicore-CEO Marc Grynberg verwacht voor het volledige jaar een bedrijfswinst van iets meer dan 1 miljard euro.

Grynberg waarschuwt wel dat de winst in de tweede jaarhelft lager zal liggen dan in de eerste, toen de edelmetalenprijzen piekten. Die piek lijkt voor sommige metalen voorbij. Umicore legt in het najaar zijn recyclagefabriek in Hoboken tijdelijk stil voor onderhoud en verwacht daarnaast een impact van het tekort aan halfgeleiders op de autoproductie. Umicore is met zijn katalysatorenafdeling en zijn divisie van materialen voor oplaadbare batterijen een belangrijke leverancier voor de autosector.

Voor zijn afdeling katalysatoren - waar de winst in het eerste halfjaar vertienvoudigde tot 204 miljoen euro - verwacht Grynberg voor dit jaar minstens een verdubbeling van de winst in vergelijking met 2020.

Ik verwacht dat de vraag vanuit de autosector zal matigen als gevolg van het aanhoudende chiptekort. Hoe lang dat zal duren, is koffiedik kijken,
Marc Grynberg
CEO Umicore

Grynberg verwacht dat de vraag vanuit de autosector zal matigen als gevolg van het aanhoudende chiptekort. Hoe lang dat zal duren, is koffiedik kijken, zei hij in een analistencall. Hij gelooft wel dat de autoproductie volgend jaar weer op precovidniveau komt. In de eerste helft van 2021 steeg de wereldwijde autoproductie met 30 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Daarmee blijft ze wel nog 13 procent onder het niveau van voor de pandemie.

Batterijen

De afdeling batterijmaterialen voor elektrische wagens, waar Umicore de afgelopen jaren honderden miljoenen in investeerde, blijft voorlopig het zwakke broertje. De winst steeg naar 78 miljoen euro, maar de omzet bleef eerder stabiel. In China worstelt de divisie met lage marges als gevolg van de overcapaciteit op de markt, maar Grynberg is ervan overtuigd dat de markt van batterijen voor elektrische auto's op basis van nikkel, mangaan en kobalt (NMC) - waarin Umicore marktleider is - de volgende tien jaar nog 'gigantisch' zal groeien.

Dat Tesla zweert bij batterijen op basis van LFP (lithium, ijzer, fosfaat) en Volkswagen onlangs over het 'grote kostenvoordeel' van LFP sprak, boezemt Grynberg geen angst in. 'LFP-legeringen zijn vooral geschikt voor lagekostenoplossingen en zullen bovendien duurder zijn om te recycleren.'

Umicore start dit jaar zijn nieuwe batterijmaterialenfabriek in Polen op. Het duurt mogelijk nog tot eind 2022 voor die helemaal operationeel is.

Hoboken

Dé winstmachine en hét paradepaardje van de groep is Hoboken. Die fabriek puurt een twintigtal zuivere metalen uit elektronische schroot en reststromen van kopersmelters en is het grootste recyclagebedrijf van edelmetalen ter wereld. Zij deed de winst van de recyclageafdeling verdubbelen tot 371 miljoen euro op een omzet van 652 miljoen euro, een absoluut record. Dat had alles te maken met de recordprijzen voor onder meer rodium en palladium.

Voor het volledig jaar verwacht Grynberg een 'uitzonderlijk winstniveau' voor zijn 'bovengrondse mijn', veel hoger dan vorig jaar. 'In de veronderstelling dat de huidige edelmetalenprijzen de rest van het jaar aanhouden'.

Umicore nam in de eerste helft van het jaar een provisie van 41 miljoen euro voor de aanleg van een groene zone rond de Hobokense fabriek en de aankoop van omringende huizen. De site lag vorig jaar zwaar onder vuur toen bleek dat kinderen die in de buurt woonden hoge concentraties lood in hun bloed hadden. Umicore wil dat oplossen met een groene buffer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud