Frankrijk stuurt Belgische redder staalfabriek weg

Bart Gruyaert, de CEO van staalgroep Altifort. ©Kristof Vadino

Bart Gruyaert, de Belgische zakenman die de Franse staalfabriek Ascoval wou redden, is door de Franse minister van Economie Bruno Le Maire gevraagd zich 'helemaal terug te trekken uit het dossier'.

De redding van de staalfabriek Ascoval in Saint-Saulve (Noord-Frankrijk) is politiek zo'n belangrijk dossier dat de Franse minister van Economie Bruno Le Maire dinsdag persoonlijk naar de vergadering met alle betrokkenen kwam.

Het zag er lang naar het uit dat de Frans-Belgische groep Altifort, met de Belg Bart Gruyaert, de fabriek (281 werknemers) zou overnemen, maar Altifort kan niet de beloofde 35 miljoen euro eigen middelen op tafel leggen die een belangrijk onderdeel zijn van het totale financieringsplan van 152 miljoen euro voor de fabriek.

Niet meer welkom

Gruyaert verliet de vergadering al na 20 minuten. Daarna maakte Le Maire aan de plaatselijke pers duidelijk dat de Belgische zakenman niet meer welkom is. Hij riep Gruyaert op 'zich terug te trekken en zich niet meer te mengen in het dossier'. Vorige week was in Franse overheidskringen al ontgoocheling te horen over Gruyaert en Altifort, die de Fransen 'misleid' zouden hebben.

Een alternatieve overnemer voor Ascoval is er nog niet. Le Maire, de lokale overheden en de vakbonden geven zich een maand om een nieuwe reddende engel te vinden. Volgens de voorzitter van Ascoval zijn er 'een half dozijn geïnteresseerden, industriëlen maar ook investeringsfondsen die onlangs opgedoken zijn.'

Voor Le Maire is het de tweede keer in twee dagen dat hij met een mislukte redding door een Belgische zakenman geconfronteerd wordt. Maandag raakte bekend dat Guido Dumarey er niet geslaagd was de Ford-versnellingsbakkenfabriek in de buurt van Bordeaux over te nemen. Le Maire wees in dat dossier niet de Belgische kandidaat-overnemer, maar Ford met de vinger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content