Fusiestrijd tussen goudmijnreuzen barst helemaal los

Een goud- en zilvermijn van Barrick in Argentinië. ©BLOOMBERG NEWS

Het Canadese Barrick Gold, 's werelds grootste goudproducent, brengt een vijandig overnamebod uit op zijn Amerikaanse branchegenoot Newmont, dat zelf bezig was met het Canadese Goldcorp te fuseren.

Wie wordt de grootste goudmijngroep ter wereld? Dat is de inzet van een titanenstrijd waar met miljarden gegoocheld wordt.

Het Canadese Barrick Gold bracht maandag een vijandig overnamebod uit op Newmont Mining . Barrick stelt een fusie via aandelenruil voor. Het bod heeft een waarde van bijna 18 miljard dollar. Het eindresultaat zou zijn dat de aandeelhouders van Barrick bijna 56 procent van het fusiebedrijf in handen krijgen en de aandeelhouders van Newmont de rest.

Volgens Barrick kan de combinatie leiden tot meer dan 7 miljard dollar aan financiële voordelen, onder meer door het samenvoegen van activiteiten in Nevada.

Het scenario van een vijandig bod circuleerde al enkele dagen en werd door Gary Goldberg, de CEO van Newmont met de wel zeer toepasselijke familienaam, als 'wanhopig' en 'bizar' bestempeld. Het is dus zeer de vraag of Newmont zal toehappen.

Een fusie is evenwel niet ver gezocht, want al jaren wordt in de sector over de mogelijke samensmelting tussen Barrick en Newmont gesproken. De laatste concrete fusiegesprekken braken in 2014 af.

Fusiekoorts

Mogelijk wil Barrick met zijn manoeuvre een andere deal doen kelderen. Newmont is namelijk zelf volop in de weer om een goudgraver te creëren die groter is dan Barrick. Newmont en het Canadese Goldcorp   maakten vorige maand bekend te willen fuseren in een deal ter waarde van 10 miljard dollar om zo beter de concurrentie met Barrick aan te gaan. Als Barrick erin slaagt Newmont over te nemen, dan wordt de deal Newmont-Goldcorp vrijwel zeker afgeblazen.

'Een combinatie van Barrick en Newmont is een 'once in a lifetime' opportuniteit om de leider in de goudsector te creëren en ongeziene waarde te creëren voor onze aandeelhouders', schrijft de Barrick-top in een brief aan Goldberg en de Newmont-top.

'We waren verrast en ontgoocheld toen we vernamen dat Newmont wou samengaan met Goldcorp, een combinatie met beperkte synergieën die de kwaliteit van Newmonts portfolio verwatert.' 

Barrick toont zich de voorbije maanden erg actief en kocht in september al Randgold Resources, voor een bedrag van 5,4 miljard dollar. Het was altijd de droom geweest van Barricks stichter, de vorig jaar overleden Peter Munk, om van zijn bedrijf het onbetwistbaar grootste goudmijnbedrijf ter wereld te maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content