GBL-dochter GEA verwacht zwaar weer in 2019

GEA maakt machines voor de voedselverwerkende industrie. ©BELGAIMAGE

De technologiegroep GEA verwacht dat 2019 een moeilijk jaar wordt door een afzwakkende economie en stijgende materiaal- en personeelskosten. GBL heeft een belang van 400 miljoen euro in het bedrijf.

De Duitse groep GEA krijgt een serieuze dreun op de beurs. Het bedrijf verlaagde zijn winstprognose voor 2018 en waarschuwde ook minder vertrouwen te hebben in de ontwikkeling van de activiteiten in 2019.

Dit jaar zal de bedrijfskasstroommarge (die rekening houdt met de brutobedrijfswinst of ebitda en met de kapitaalinvesteringen) uitkomen tussen 6,5 en 7 procent. Tot dusver verwachtte GEA ongeveer 8,5 procent. De marge geeft aan hoeveel cash het bedrijf binnenkrijgt per euro omzet. GEA krijgt dus 6,5 à 7 euro cash binnen per 100 euro dat het verkoopt.

De verlaging wijt het bedrijf aan een hogere nood aan werkkapitaal door hogere volumes. GEA levert machines aan de voedselverwerkende industrie en is een belangrijke participatie van de Belgische holding GBL . Het bedrijf stelt 17.000 werknemers tewerk en boekt een omzet van 4,6 miljard euro per jaar.

Voor de rest van de kerncijfers handhaaft GEA de prognoses. Over volgend jaar is de groep minder positief. 'Het verslechterende economisch klimaat, samen met verdere stijgingen in de materiaal- en personeelskosten zullen ons in 2019 treffen,' klinkt het. GEA heeft het al langer lastig op de beurs. Sinds begin dit jaar verloor het aandeel 42 procent van de beurswaarde. Het bedrijf zag zich zowel in 2016 als in 2017 genoodzaakt om de winstverwachtingen te verlagen. 

De industriële onderneming staat onder druk van het activistische fonds Elliott Management van de miljardair Paul Singer. Het fonds heeft 5 procent van het bedrijf in handen en roept op tot het inkopen van eigen aandelen en een opsplitsing van de groep. In februari van volgend jaar vindt er een leiderswissel plaats. Stefan Klebert vervangt dan de huidige CEO Juerg Oleas. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content