Jan De Nul krijgt tweede windparkcontract in Taiwan

De Vole au Vent, een schip van Jan De Nul dat wordt ingezet voor offshore windparken ©Photo News

De Belgische bagger- en bouwgroep Jan De Nul heeft opnieuw een contract beet voor de bouw van een offshore windpark in Taiwan.

Jan De Nul gaat funderingen plaatsen voor het windpark Formosa 1, een offshore windturbinepark van Formosa Wind Power, een samenwerkingsverband van Macquarie, Orsted en Swancor Renewable Energy. De bagger- en bouwgroep uit Hofstade gaat ook instaan voor de kabelinstallatiewerken en de bescherming van de funderingen tegen erosie.

Het project voorziet in de bouw van twintig windturbines op zee met een totale capaciteit van 120 megawatt, net voor de kust van Chunan Town, in het noordwesten van Taiwan. Het park moet in 2020 klaar zijn. Het wordt het eerste commerciële offshore windpark van het eiland. De waarde van het contract werd niet meegedeeld.

Tweede contract

Twee weken geleden maakte Jan De Nul bekend dat het samen met zijn Japanse partner Hitachi een windmolenpark gaat bouwen voor de Taiwanese westkust, het Changhua Offshore Windfarm Phase 1 Project. Tegen eind 2020 moeten daar 21 tyfoonbestendige windmolens van 5,2 megawatt elk klaar zijn. Dat contract had een waarde van ruim 700 miljoen euro, waarvan twee derde voor rekening van Jan De Nul.

Dat park is een initiatief van het staatsbedrijf en energieleverancier Taiwan Power. Jan De Nul neemt ook hier het ontwerp, de fabricatie en de installatie van de funderingen voor zijn rekening. Zijn Japanse partner is verantwoordelijk voor de bouw van de windturbines.

Beide Taiwanese projecten zijn voor Jan De Nul de eerste offshoreprojecten buiten Europa. Hier was de groep actief bij de bouw van offshore windparken in België, het VK, Zweden, Denemarken, Finland en Duitsland.

Niet onbekend

Taiwan is voor Jan De Nul geen onbekend terrein. Het eerste project dateert uit 1995 en sinds 1999 is de groep er continu aan het werk voor de offshore olie- en gasindustrie en in de belangrijkste Taiwanese havens Taipei, Taichung, Kaoshiung en Mailiao.

De Taiwanese overheid wil tegen 2025 voor 5,5 gigawatt aan hernieuwbare energiebronnen offshore installeren. Het land wil tegen dan uit kernenergie stappen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect