Mechels CG Power Systems failliet, 520 mensen op straat

Het hoogspanningsstation voor het offshorewindpark Norther, waar CG Power Systems (Pauwels Trafo) mee aan bouwde. ©Norther

De bouwer van transformatoren, het vroegere Pauwels Trafo, kwam in financiële moeilijkheden na een onderzoek naar boekhoudkundige fraude bij de Indiase moedergroep CG Power.

Het faillissement van CG Power Systems met 450 werknemers in Mechelen en 70 in Charleroi is geen verrassing. Beide bedrijven werden midden vorige maand onder curatele geplaatst.

'We hadden de uitspraak verwacht', zegt Peggy Schuermans van ACV Puls. 'Maar dat maakt het niet minder pijnlijk. Voor veel personeelsleden is dit een financieel drama. Omdat het over een faillissement gaat, is er geen sociaal onderhandeld plan. De werknemers krijgen een minimale ontslagvergoeding van het Fonds voor Sluiting van Ondernemingen.'

CG Power Systems van wijlen Vic Pauwels maakt grote transformatoren voor elektriciteitscentrales en offshorehoogspanningsstations. De klanten zijn grote stroombedrijven wereldwijd, maar ook windparken op zee. In 2005 werd het bedrijf verrassend overgenomen door de Indiase engineeringgroep Crompton Greaves (CG). 

51 miljoen euro
Verlies
De verliezen liepen de afgelopen jaren op tot meer dan 51 miljoen euro.

De voorbije jaren had het Belgische bedrijf, een van de grootste werkgevers van de Mechelse regio, het niet onder de markt. De omzet kalfde af - vorig jaar met een vijfde tot 81 miljoen euro - en de verliezen stapelden zich op tot meer dan 51 miljoen euro. Eind vorig jaar zag algemeen directeur Koen Van Peteghem beterschap, want een goed gevuld orderboek zou dit jaar een omzet rond 150 miljoen euro mogelijk maken.  

Onderzoek naar moedergroep

Maar die remonte werd de pas afgesneden door een onderzoek naar boekhoudkundige fraude bij de Indiase moedergroep. CG Power had een probleem met deugdelijk bestuur en interne controle. Hoewel de Belgische dochter niet bij het Indiase onderzoek betrokken is, draaiden de banken de kredietkraan dicht. Het vroegere Pauwels Trafo kwam in een lastig parket doordat kredietlijnen en waarborgen standaard zijn bij grootschalige buitenlandse projecten en aanbestedingen.

'Deze situatie mag niet lang aanhouden', zei Van Peteghem in september. 'Het vertraagt de lopende projecten en vormt een belemmering voor nieuwe. Dat treft ons werkkapitaal.' Omdat de lucht in India niet opklaarde, was CG Power Systems een vogel voor de kat.

De Mechelse afdeling van de Antwerpse ondernemingsrechtbank stelde drie weken geleden twee advocaten aan om de raad van het bestuur van het bedrijf tijdelijk te vervangen. De advocaten moesten bewerkstelligen dat de activa beschermd worden. Samen met een derde advocaat gaan ze als curator op zoek naar een overnemer.

Schuermans van ACV Puls: 'We horen van het management dat er de afgelopen maanden gesprekken zijn gevoerd met potentiële overnemers en dat er zeker interesse is. Maar hoeveel van de werknemers na een eventuele doorstart aan de slag kunnen blijven, is nog totaal onduidelijk.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect