‘Minderheidsbelang in Sibelco staat te koop’

Het mislukte Amerikaanse energieavontuur van Sibelco dreigt een staartje te krijgen.

Een deel van de aandelen van de Belgische mineralenreus Sibelco staat in de etalage. Mogelijk ligt het mislukte Amerikaanse energieavontuur er aan de basis van.

Sibelco knipte vorig jaar de banden met zijn Amerikaanse probleemdochter Covia volledig door. Na een gerechtelijk akkoord (Chapter 11) kwam bedrijf in de handen van zijn schuldeisers en verdween het van de New Yorkse beurs. De factuur voor Sibelco - onder de vorm van waardeverminderingen - bedroeg 1,8 miljard euro.

De problemen bij Covia leidden tot spanningen tussen de aandeelhouders van Sibelco. De Duitse aandeelhouders van de groep riepen in het voorjaar voorzitter Bert De Graeve en het topmanagement op het matje. Ze eisten een onafhankelijke audit van de fusie die leidde tot de oprichting van Covia. Hun vraag werd eind juni afgewezen tijdens de aandeelhoudersvergadering van Sibelco.

1,8 miljard
Waardeverminderingen
De Amerikaanse factuur voor Sibelco - in de vorm van waardeverminderingen - bedroeg 1,8 miljard euro.

Volgens De Standaard blijft het daar niet bij en staat meer dan een vijfde van de aandelen van de Belgische mineralenreus te koop. Het pakket van de Duitsers (13%) maakt daar mogelijk deel van uit. ‘Aandelen worden gekocht en verkocht. Onder de verkopers zijn geen referentieaandeelhouders’, reageert Bert De Graeve.

Ruil

De families achter het Duitse Quarzwerke stapten enkele decennia geleden via een ruildeal in Sibelco. In ruil voor hun aandelen in joint ventures in West- en Zuid-Europa kregen ze een participatie in de Belgische groep.

De grootste aandeelhouder van Sibelco is de familie Emsens, die ook een prominente rol speelt bij de bouwmaterialengroep Etex en de buizenspecialist Aliaxis. Voorts zitten ook de families Speeckaert, De Saedeleer en Grosjean in het kapitaal. Sibelco noteert - net als Etex en Aliaxis - op de Expert Market van Euronext Brussel, de opvolger van de openbare veilingen en een heel illiquide markt. Etex en Aliaxis vertegenwoordigen er een groot deel van de handel.

Sibelco noteert op de Expert Market van Euronext Brussel, de opvolger van de openbare veilingen en een heel illiquide markt.

Sibelco wordt sinds eind juni geleid door Hilmar Rode, de voormalige topman van de zinkgroep Nyrstar. Hij verving de vertrekkende Jean-Luc Deleersnyder aan het hoofd van de Belgische mineralengroep.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud