Noodlijdend Hamon doet extra bedelronde

Hamon bouwt onder meer koeltorens. ©Hamon

Het lot van de Waalse engineeringgroep ligt in de handen van de obligatiehouders. Zij beslissen op 3 juni of ze de schulden van het bedrijf al dan niet kwijtschelden.

Hamon-topman Fabrice Orban wacht een drukke maand mei. De CEO van de bouwer van koeltorens en installaties voor luchtzuivering en warmterecuperatie moet vol aan de bak om de obligatiehouders te overtuigen hun vorderingen kwijt te schelden of op de lange baan te schuiven tot 2035.

De beslissing valt op 3 juni, maakte het bedrijf donderdagavond bekend. Als de obligatiehouders het voorstel afschieten, valt het noodplan in duigen en komt de continuïteit van Hamon in gevaar.

Normaal zou de beslissing al op 10 mei vallen, maar die algemene vergadering van obligatiehouders verschuift dus naar volgende maand. En wel omdat de schuldeisers een extra optie voorgeschoteld krijgen. Naast de looptijd van hun obligaties verlengen, kunnen de obligatiehouders hun papier ook inruilen voor aandelen van 0,50 euro per stuk. Op die manier kunnen ze tot een vijfde van het bedrijf in handen krijgen - wat ze vermoedelijk verkiezen boven langer op hun geld te wachten.

De operatie gebeurt tegen een bradeerprijs ten opzichte van 2,70 euro, de laatste koers eind maart voor de handel in het aandeel werd opgeschort. Hamon hoopt op die manier zijn kapitaal met 8 miljoen euro te versterken - en de schulden af te bouwen. Daarnaast komt er een publieke kapitaalverhoging van 7 miljoen euro, via de uitgifte van 14 miljoen nieuwe aandelen tegen 0,50 euro per stuk.

De obligatiehouders kunnen de looptijd van hun obligaties verlengen of ze inruilen voor aandelen van 0,50 euro per stuk.

De bedelrondes volgen elkaar in razendsnel tempo op in Mont-St-Guibert, nabij Gembloers. Amper twee weken geleden kwam het bericht dat de Waalse overheid, de hoofdaandeelhouder (51%), Hamon 15 miljoen euro toestopt. Daarnaast schelden de banken voor 25 miljoen euro schulden kwijt en zetten de banken en de Waalse overheidsholding Sogepa elk voor 2 miljoen euro schulden om in aandelen, goed voor een bijkomende injectie van 4,2 miljoen euro.

Boekhoudschandaal

De problemen bij Hamon begonnen in 2014 toen een groot boekhoudschandaal aan het licht kwam. Het bedrijf, ooit gekroond tot ‘Waalse onderneming van het jaar’, ging sindsdien van crisis naar crisis. Hamon moest door het stof, haalde vers kapitaal op, voerde wissels aan de top door en herstructureerde de activiteiten.

Er volgde in 2018 een grote schuldkwijtschelding van 87 miljoen euro en een kapitaalverhoging  van 47 miljoen euro, waarbij de oprichtersfamilie Lambilliotte de controle over het bedrijf afstond aan de Waalse overheid. Drie jaren later moet het bedrijf - en de aandeelhouders - opnieuw hopen op mededogen van zijn schuldeisers.

-18,8 miljoen
negatief eigen vermogen
Hamon had eind 2020 een negatief eigen vermogen van -18,8 miljoen euro.

Hamon had eind 2020 een negatief eigen vermogen van -18,8 miljoen euro en keek aan tegen een schuldenberg van 89 miljoen euro. Het coronajaar werd afgesloten met een verlies van 42,7 miljoen euro. In het eerste kwartaal van dit jaar kromp het orderboek met meer dan de helft. Volgens Hamon stellen klanten investeringen uit wegens de aanhoudende pandemie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud