Advertentie

Nyrstar: 'We zijn geen one trick pony'

Nyrstar fabriek in Port Pirie ©nyrstar

De reconversie van de smelter van Port Pirie (Australië) is niet alleen een stuk duurder dan gepland, de winstbijdrage dit en volgend jaar is ook een stuk kleiner dan beloofd.

De Belgische zinksmelter Nyrstar verbouwt in het Australische Port Pirie een oude loodsmelter tot een groot recyclagebedrijf voor het raffineren van allerlei metalen. Die reconversie is cruciaal voor de toekomst van het bedrijf

Uit een doorlichting is echter gebleken dat er aanpassingen nodig zijn aan de productie van de module-onderdelen die de start van de hoogoven vertragen.

De inbedrijfstelling van de hoogoven in Port Pirie - 230 kilometer ten noorden van Adelaide - zal bijgevolg met zes maanden worden uitgesteld tot september 2017. In die periode zullen de aanpassingen worden uitgevoerd. Dat is sowieso anderhalf jaar later dan gepland.

Kosten van hoogoven fors hoger

De totale geschatte kosten om de oven te herbouwen zullen daardoor stijgen van 563 naar 660 miljoen Australische dollar (471 miljoen euro), een stijging van om en bij 70 miljoen euro. Daarmee bedraagt de kostprijs van de nieuwe hoogoven ongeveer het dubbele van de raming die in 2012 was uitgevoerd. Toen ging men uit van een investering van 350 miljoen Australische dollar, nu 250 miljoen euro.

Kleinere bijdrage tot kasstroom

'Een kapitaalverhoging ligt momenteel niet op tafel maar natuurlijk liggen alle opties op termijn open'
Chris Eger
Financieel directeur Nyrstar

Nyrstar beloofde destijds dat de nieuwe fabriek dit jaar al 20 miljoen zou bijdragen tot de operationele cashflow (ebitda), op een verwachte totale kasstroom van 300 miljoen. In 2018 zou dat 80 miljoen euro moeten worden. Maar dat zal dus niet lukken. Volgens kersvers topman Hilmar Rode, die eind vorig jaar tot grote verrassing Bill Scotting opvolgde als CEO, zal de bijdrage van Port Pirie in 2018 slechts ongeveer 40 miljoen euro bedragen.

In 2019 en 2020 wordt wel uitgegaan van een bijdrage tot de ebitda van respectievelijk 100 en 130 miljoen euro. Dat is dan weer meer dan voorzien, want Nyrstar ging bij de opstart uit van een jaarlijkse bijdrage tot de kasstroom van 80 miljoen.

Die hogere prognose verguldt enigszins de pil van de opstartproblemen, al blijft het natuurlijk afwachten of Nyrstar - dat niet altijd uitblinkt in correcte voorspellingen - die hoge verwachtingen kan inlossen.

'Geen one trick pony'

Volgens Rode zal de verwachte verhoging van de Port Pirie-bijdrage van 80 naar 130 miljoen vooral komen 'uit extra tonnage en uit een betere 'feedmix' voor de hoogoven', het verschil tussen wat je betaalt voor de materialen die je binnenkrijgt en de prijs die je krijgt voor het metaal na verwerking.

Rode benadrukt dat Nyrstar 'geen one trick pony' is. 'Behalve Port Pirie is er nog ons netwerk van smelters en we hebben in Noord-Amerika ook nog mijnen die we willen en zullen verkopen.'

Hoe Nyrstar de hogere kosten voor Port Pirie zal financieren is onduidelijk. 'Een deel zal komen uit de eigen cashflow en door nog meer besparingen op de werkingskosten, maar een kapitaalverhoging ligt niet op tafel', zei financieel directeur Chris Eger in een conferencecall.

Juiste strategie

Rode benadrukte dat de herontwikkeling van Port Pirie de juiste strategie is voor het bedrijf omdat het een belangrijk positief langetermijneffect zal hebben op de activiteiten van Nyrstar en de winst aanzienlijk zal doen stijgen.

Nyrstar verwijst voor zijn Port Pirie-project graag naar de recyclagefabriek van Umicore in Hoboken. Daar baat de Belgische materiaaltechnologiegroep, die ooit eigenaar was van een deel van de Nyrstar-zinksmelters, de grootste recyclagefabriek voor edelmetalen ter wereld uit.

Maar de vergelijking loopt wat mank. Nystar zal in Port Pirie in eerste instantie vooral afvalstromen van mijnen en van eigen smelters verwerken. Hoboken staat vele stappen verder en kan na ettelijke jaren van forse investeringen - minstens 700 miljoen euro - 22 verschillende metalen raffineren uit onder meer batterijen, smartphones en autokatalysatoren.

Focus op smelters

Nyrstar is de afgelopen jaren gestart met het afstoten van zijn mijnen omdat die onvoldoende rendeerden of zwaar verlieslatend waren. Die strategie blijft behouden. De volgende jaren zal de focus volledig op zink smelten liggen.

Nieuw management

De kersverse Duitse ceo Hilmar Rode - de vijfde ceo sinds de beursgang van het bedrijf in 2007 - heeft zijn management versterkt.  Rode is zelf een specialist in zinksmelters en basismetalen. Naast hem komt Frank Rittner als nieuwe operationele directeur. Hij was voordien chief operating officer bij Kazzinc in Kazachstan toen Rode als topman instond voor de herstructurering van de groep.

Sebastiao Balbino, voorheen vice president commercial van de groep, wordt commercieel directeur van Nyrstar. Hij moet de doorstroming naar en de toewijzing van grondstoffen aan de smeltactiviteiten van Nyrstar versterken. 

'Wanneer de nog overblijvende mijnen de deur uitgaan is nog niet beslist', zegt Nyrstar-topman Rode. 'Mogelijk nog dit jaar, maar het kan ook 2018 worden. Twee van van de mijnen - Langlois in Canada en East-Tennessee in de VS - genereren een positieve cashflow, dus daar zijn geen bijkomende investeringen nodig. Het is de bedoeling dat we daar zo veel mogelijk geld uithalen.'

Nyrstar bekijkt ook de heropstart van de Myra Falls-mijn in Canada. 'Een mijn die werkt, verkoopt beter dan een mijn die stilligt.'

Nyrstar liet ook nog weten dat de productie van zinkmetaal in het vierde kwartaal 8 procent hoger lag dan in het derde, dat te kampen had met productieonderbrekingen. De jaarproductie van zinkmetaal lag in lijn met de verwachtingen. De productie van zinkconcentraat in de mijnen lag in het vierde kwartaal 14 procent hoger dan in het derde kwartaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud