Nyrstar stuurt winstwaarschuwing uit

©nyrstar

De wederopstanding van zinkverwerker Nyrstar staat even op pauze: de tweede jaarhelft wordt slechter wordt dan de eerste, zo meldt het bedrijf na beurs.

De Belgische zinkgroep Nyrstar  kondigt vandaag in een persbericht nabeurs aan dat 'een voorlopig nazicht van de financiële informatie' aantoont dat de onderliggende brutobedrijfswinst (ebitda) van het bedrijf in de tweede jaarhelft aanzienlijk lager zal liggen dat in de eerste jaarhelft. Cijfers of percentages werden echter niet gegeven.

Volgens het bedrijf zijn de resultaten negatief beïnvloed door externe marktomstandigheden, vooral zinkprijzen, maar ook de historisch lage zinkverwerkingslonen die het bedrijf krijgt voor de verwerking van zink.

De huidige zinkprijs is met ongeveer een kwart gedaald vergeleken met het gemiddelde van de eerste jaarhelft van 2018.
Nyrstar

'De huidige zinkprijs is met ongeveer een kwart gedaald vergeleken met het gemiddelde van de eerste jaarhelft van 2018, van 3.268 dollar per ton,' omschrijft het bedrijf de 'ongunstige omstandigheden'.

Nyrstar beklemtoont dat de vooruitzichten voor het volledige jaar wat productie en investeringen betreft, ongewijzigd blijven en dat voor het volledige jaar ook een positieve vrije kasstroom zal worden geboekt.

Overlevingskansen

Vorige maand hielden analistenrapporten een welles-nietes spel over de overlevingskansen van de Belgische zinksmelter. Een analist van ABN Amro haalde vernietigend uit, maar Goldman Sachs was dan weer positief.

Volgens de Nederlandse bank torst Nyrstar nog meer schulden dan officieel wordt gemeld omdat de vaak dure kredietlijnen tijdens het kwartaal intensief worden opgenomen maar op het einde van het kwartaal op nul worden gezet en dus als 'ongebruikt' worden gerapporteerd, iets wat door Nyrstar niet wordt ontkend.

Nyrstar heeft ook een pak toekomstige productie in onderpand gegeven. De 1,5 miljard euro schulden houden, aldus nog de analist, bovendien geen rekening met de factoringschulden.

Eind oktober komt Nyrstar met een tweede tussentijds managementverslag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud