Nyrstar verliest derde beurswaarde na vernietigend analistenrapport

De site van Nyrstar in het Australische Port Pirie. ©nyrstar

De zinkgroep incasseert nog maar eens een klap op Euronext Brussel. ABN AMRO heeft zijn koersdoel verlaagd naar 1 eurocent en roept op het schip te verlaten.

De analisten van ABN AMRO zien het al geruime tijd heel zwart in voor Nyrstar . Ze denken al langer dat de schuldenlast van de zinkproducent een stuk groter is dat het bedrijf laat uitschijnen. Ze geloven ook niet dat de multimetalensmelter in Port Pirie snel genoeg voldoende kasstroom zal genereren om de schuldenberg meester te blijven.

Het project in Port Pirie kreeg vorige week een nieuwe tegenslag te verwerken. Omdat de oude en de nieuwe fabriek tegelijk draaien, loopt de uitstoot van lood te hoog op. Om aan de lokale normen te voldoen gaat Nyrstar de oude sinterfabriek een zestal weken stilleggen.

Genadeslag

In een nieuw rapport geeft ABN AMRO Nyrstar helemaal de genadeslag. Onder de titel ‘Abandon ship!’ (Verlaat het schip!) verlagen de analisten Philip Ngotho en Mutlu Gundogan hun koersdoel van 1 euro naar 1 eurocent. Ze herhalen ook hun ‘overtuigd verkoopadvies’.

Wegens de liquiditeitsproblemen van Nyrstar en de al jaren grote schulden- en rentelast geloven ze dat een schuldherschikking onvermijdelijk is. Het meest voor de hand liggende scenario is een omzetting van schulden in aandelen - mogelijk in combinatie met een private plaatsing bij Trafigura - waardoor de waarde van het aandeel volledig wordt uitgehold.

Volgens de analisten is dat het meest realistische scenario, dat Nyrstar een leefbare toekomst kan bieden omdat de schuldenlast meer in lijn zou worden gebracht met het vermogen van het bedrijf om inkomsten te genereren.

Trafigura

Het grootste probleem in een dergelijk scenario is Trafigura, met een belang van 24,64 procent de grootste aandeelhouder van Nyrstar. De grondstoffentrader zou zijn belang compleet zien verwateren. Daardoor zou de relatie tussen Nyrstar en Trafigura op losse schroeven komen te staan en kan ook de afnameovereenkomst met Trafigura in gevaar komen.

De ABN AMRO-analisten denken daarom dat Trafigura zal proberen een belang van ten minste 20 procent te behouden door ofwel een deel van de obligaties op te kopen, ofwel door een private plaatsing van aandelen.

Als het tot een schuldherschikking komt, zal Nyrstar meer levensvatbaar zijn en kan het bedrijf blijven bestaan. De aandeelhouders zullen echter zo goed als alles kwijt zijn.

Naast het aandeel krijgen ook de door Nyrstar uitgegeven bedrijfsobligaties op hun donder. De obligatie die tot maart 2024 loopt, zakt naar het laagste niveau sinds de uitgifte in maart 2017.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud