Nyrstar verliest een derde van zijn beurswaarde

©Nyrstar

Het aandeel verliest vrijdag zwaar na een stevige winstwaarschuwing.

De pandoering is het gevolg van de stevige winstwaarschuwing die de zinkgroep donderdagavond nabeurs uitstuurde. Beleggers lijken daarop het vertrouwen in Nyrstar  volledig kwijt. Het aandeel opende op 3,32 euro, stevig onder het dieptepunt van 3,92 euro dat Nyrstar op 30 juli nog bereikte. Inmiddels staat het aandeel ruim eenderde lager dan gisteravond. 

Nyrstar waarschuwt dat de onderliggende brutobedrijfswinst (ebitda) in de tweede jaarhelft lager zal uitkomen dan in de eerste. De marktomstandigheden zijn volgens de zinkgroep de oorzaak. Lees: de zinkprijs die met een kwart is gedaald en de historisch lage verwerkingslonen. Nyrstar blijft er wel bij dat over het volledige boekjaar een positieve vrije kasstroom zal worden geboekt en dat 2019 beterschap zal brengen.

De zinkgroep verteert nog altijd een mislukt avontuur in de mijnbouw, dat de schuldenlast heeft doen oplopen, en staat voor de uitdaging de herontwikkeling van zijn Australische vestiging in Port Pirie tot een goed einde te brengen.

Koersdoel: 1 euro 

In een reactie op de winstwaarschuwing stelt analist Philip Ngotho van ABN AMRO dat Nyrstar 'ernstige problemen zal krijgen met het herfinancieren van zijn in 2019 aflopende obligaties ter waarde van 350 miljoen euro' en dat Nyrstar daardoor wellicht een behoorlijke kapitaalverhoging zal moeten doorvoeren. Dat komt bij de huidige koersniveau's neer op een complete nachtmerrie voor de zittende aanheelhouders. ABN AMRO houdt zijn koersdoel daarom op 1 euro.

KBC Securities past zijn advies aan van ‘houden’ tot ‘afbouwen’. Het koersdoel zakt van 5 tot 3,50 euro. KBCS-analist Wim Hoste heeft zijn ramingen verlaagd en rekent nu op een onderliggende brutobedrijfswinst (ebitda) van 100 miljoen euro voor het tweede halfjaar. Hij blijft wel op een aanzienlijke verbetering in 2019 rekenen dankzij de verdere opstart van Port Pirie, de bijdrage van de Myra Falls-mijn en de zinkindekking.

De balans blijft echter een grote bron van zorgen, vooral omdat Nyrstar tegen september 2019 een obligatielening van 350 miljoen euro moet herfinancieren. Omdat nu echt bijna niets meer fout mag gaan, neemt Hoste een voorzichtiger houding aan, wat zijn lagere rating en koersdoel verklaart.

Rommelrating

Het ratingbureau Moody's grijpt de winstwaarschuwing aan voor een verdere verlaging van de kredietwaardigheid van Nyrstar naar Caa1. Moody's verwacht dat de schuld bij Nyrstar verder zal oplopen en de inkomsten lager uitvallen dan verwacht. Het agentschap waarschuwt verder dat de rating van Nyrstar binnenkort wellicht opnieuw verlaagd wordt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud