Opnieuw piek in vervuiling rond Umicore

De Umicore-site in het Antwerpse Hoboken. ©SISKA VANDECASTEELE

In de wijk rond de Umicore-site in Hoboken zijn aan het begin van de zomer opnieuw hoge hoeveelheden zware metalen opgetekend, de op één na hoogste meetresultaten van de voorbije drie jaar. Dat schrijft De Morgen.

Uit metingen van de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) blijkt dat er tussen half juni en half juli hoge hoeveelheden zware metalen - onder meer lood, zink en arseen - in de Antwerpse wijken rond de Umicore-site in Hoboken terechtkwamen.

Jos D'Haese, PVDA-fractieleider in het Vlaams Parlement, vroeg de cijfers op bij Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA). De voorbije drie jaar werd er slechts één keer hogere waarden genoteerd: afgelopen februari. Die piek verklaart mogelijk waarom bij een staalname eerder dit jaar de kinderen uit de wijken hoge dosissen lood in het bloed hadden.

Onderzoek naar vervuilingsbron
Umicore zegt volop te onderzoeken waar de bron van de vervuiling zit. Er loopt een onderzoek om te bekijken of de oorzaak op de fabriekssite gezocht moet worden. 'De verhoging is minder extreem dan die in februari, maar daarom niet minder zorgwekkend', reageert minister Demir bij De Morgen. Ze gaf de VMM opdracht bij Umicore aan te dringen op een versnelde zoektocht naar de oorzaken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud