Umicore: 'Winst dit jaar aan onderkant van prognose'

Liepen beleggers dankzij de sterke vraag naar materialen voor herlaadbatterijen storm voor Umicore, dan is het enthousiasme nu sterk bekoeld ©Umicore

De materialengroep bevestigt dat de jaarwinst onderaan de aangegeven vork zal liggen, onder meer als gevolg van vertragingen in de autosector en de Chinese economie.

Het aandeel Umicore  stevent af een beroerde beursweek: het aandeel verloor sinds vorige vrijdagavond dik 8 procent en noteert op het laagste peil van het jaar. 

De reden? Analisten die een stuk somberder zijn geworden. Beurshuizen ING, Degroof Petercam en Credit Suisse zetten bijna gelijktijdig het mes in hun verwachtingen. ING-analist Stijn Demeester verwijst naar de Benelux-conferentie die de zakenbank deze week organiseerde. Daar kwam de afdeling investor relations van de materialengroep voorzichtig uit de hoek, verwijzend naar een aantal 'kopwinden'.

Demeester verwijst naar de vertraging in de autosector, een belangrijke klant van de katalysatorenafdeling, door de nieuwe Europese uitstootnormen en een zwakke vraag uit China, wisselkoerseffecten, lagere kobaltprijzen, hogere stroomprijzen in België en een verminderde activiteit in de fabriek van Hoboken door een brand in september.

Volgens Demeester betekent dat dat de bedrijfswinst (ebit) voor 2018 aan de onderkant van de eerder aangegeven vork van 510 à 550 miljoen euro zal liggen. In mei verhoogde Umicore die prognoses nog. Eenzelfde boodschap bij Degroof Petercam-analiste Nathalie Debruyne. Zij knipt de winstprognose bij van 535 naar 510 miljoen bij. 

De analistenconsensus ligt op dit ogenblik nog rond 530 miljoen euro, het midden van de vork dus. Met andere woorden: dat lijkt zo'n 20 miljoen euro te optimistisch. 

'De winst zal inderdaad door een combinatie van factoren aan de onderkant van de vork uitkomen', bevestigt een woordvoerster. Umicore geeft sinds dit jaar geen kwartaalupdates meer.

Toch rijst de vraag of het niet verstandiger zou geweest zijn de getemperde prognose via een persbericht mee te geven, in plaats van ze te laten 'doorsijpelen' via analistenrapporten. 'We blijven binnen de eerder aangegeven vork, al zal het aan de onderkant zijn. Pas mochten we de vork niet meer zouden halen, zouden we juridisch verplicht zijn een mededeling te versturen', klinkt het. 'We voeren een open dialoog en als analisten ons vragen stellen, geven we antwoord.'

-26%
De moeilijke nazomer van Umicore
Het aandeel Umicore noteert nu 26 procent onder de piek van eind juli

Voor het aandeel Umicore is het contrast met het eerste halfjaar groot. Toen haalde de groep na de publicatie van recordresultaten over boekjaar 2017 met de vingers in de neus vers geld op bij beleggers. Door de sneller dan verwachte doorbraak van elektrische auto's boomt de vraag naar kathodematerialen voor herlaadbatterijen, een niche waar Umicore wereldmarktleider is

Na de bijzonder geslaagde beleggersdagen in Zuid-Korea piekte het aandeel deze zomer vlak voor de publicatie van de halfjaarcijfers op 51,30 euro.

Schoonheidsvlekjes

Bij de publicatie van de halfjaarcijfers doken echter de eerste schoonheidsvlekjes op. Het management waarschuwde toen dat de sterke toename van de winstmarge van de afdeling Energy & Surface Technologies, die de boomende batterijmaterialen omvat, niet zomaar naar de tweede jaarhelft mag geëxtrapoleerd worden. 

Die afdeling is ook de reden waarom Credit Suisse vrijdag zijn verkoopadvies herhaalt. Volgens het beurshuis onderschatten beleggers de zware investeringen die nodig zijn om de elektrische boom te financieren. Daardoor zal de cashflow kleiner dan verwacht zijn en zullen de schulden sneller dan verwacht toenemen.

Umicore noteert nu ruim een kwart onder de piek van eind juli. Daarbij ging 3,7 miljard beurswaarde in rook op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud