VS leggen Bombardier heffing van 220 procent op

Een fabriek van Bombardier in het Canadese Quebec. ©REUTERS

De VS voeren een invoerheffing van 220 procent in op bepaalde vliegtuigen van de Canadese constructeur Bombardier.

De antidumpingheffing komt er na een klacht van het Amerikaanse Boeing. Volgens Boeing kon de Canadese constructeur genieten van overheidssteun. De klacht was vooral gericht tegen de aankoop door het Amerikaanse Delta Airlines van 75 vliegtuigen.

De VS viseren de toestellen van de C-Series van Bombardier, met 100 à 150 zetels. Volgens Boeing werden de vliegtuigen voor te lage prijzen verkocht: 19,6 miljoen dollar per stuk, terwijl ze volgens Boeing 33,2 miljoen kosten om te maken.  

De zware invoerheffing, die wel nog bevestigd moet worden tegen 12 december, is een klap voor Bombardier. Het bedrijf zegt dat Boeing 'de regels wil herschrijven in zijn eigen voordeel' en 'de concurrentie wil verstikken'.

De Britse premier Theresa May reageerde 'ontgoocheld' op de Amerikaanse beslissing. Zij vreest voor het verlies van 4.200 banen in Noord-Ierland, waar de vleugels voor de C-Series worden gemaakt.

Handelsrelaties onder druk

De beslissing zet de handelsrelatie tussen Canada en de VS verder onder druk. Volgens de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland willen de Amerikanen het toestel van Bombardier 'uitschakelen op de Amerikaanse markt'.

Vorige week nog dreigde de Canadese premier Justin Trudeau ermee geen gevechtsvliegtuigen van Boeing te kopen. 'Zelfs onze dichtste bondgenoten moeten de spelregels respecteren', reageerde de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross. 

Sowieso zijn de relaties tussen Amerikanen en Canadezen stroef sinds het aantreden van president Donald Trump. Die haalt om de haverklap uit naar het vrijhandelsverdrag Nafta tussen de VS, Canada en Mexico.

Trump dreigde er aanvankelijk mee het Nafta-verdrag eenzijdig op te blazen, omdat het de Amerikaanse economie alleen maar nadelen zou opleveren. Uiteindelijk stemde hij in met gesprekken over een aanpassing van het vrijhandelsakkoord.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud