Aandeel Nyrstar keldert na kritisch analistenrapport

©rv

Het aandeel Nyrstar incasseert opnieuw een enorme klap. Er gaat nog eens een vijfde van de koers nu Morgan Stanley zijn koersdoel gewoon heeft geschrapt.

Aan de lijdensweg van Nyrstar  op de beurs komt maar geen einde. Het aandeel dondert nogmaals 25 procent lager en bereikte even 1,45 euro. Dat is de laagste koers ooit. Ook de bedrijfsobligaties van de zinkgroep noteren op een dieptepunt.

De zware schuldenlast van Nyrstar – circa 1,6 miljard euro - is al langer een grote bron van zorgen. De volledig omgevormde multimetalensmelter in het Australische Port Pirie en de heropstart van de Myra Falls-mijn in Canada moesten in voldoende kasstroom voorzien om de schulden geleidelijk af te lossen, maar de markt zit tegen.

De gedaalde zinkprijzen en de historisch lage verwerkingslonen noopten Nyrstar een maand geleden al tot een zware winstwaarschuwing. Daarmee groeide de vrees dat het bedrijf het niet zou redden en dat de schuldenberg Nyrstar uiteindelijk fataal zou worden. Een vooruitzicht dat shorters bloed deed ruiken.

Een kleine maand geleden vertegenwoordigde de beurswaarde maar een zevende meer van de schuldenlast. Met de nieuwe klap van woensdag is de beurswaarde teruggevallen tot 160 miljoen euro, wat amper een tiende is van de schulden.

Onvoldoende visibiliteit

Twee elementen liggen aan de basis van de pandoering van vandaag. Om te beginnen heeft Morgan Stanley zijn koersdoel voor Nyrstar gewoon ‘geschrapt’. Het Amerikaanse beurshuis zegt dat er onvoldoende visibiliteit is rond het vermogen van het bedrijf om winst te realiseren, rond de verdere opstart van Port Pirie en rond het hoge schuldenpeil. Daardoor kunnen de analisten zich niet met voldoende overtuiging uitspreken over de toekomstige winsten en de waardering.

In het allerslechtste geval zien ze de koers dalen tot 0 euro. Mocht alles optimaal meevallen, dan zou Nyrstar 9,42 euro per aandeel waard zijn.

Boliden

Een tweede reden voor de afstraffing komt uit Zweden. Sectorgenoot Boliden presenteerde woensdagmorgen zwakke kwartaalcijfers. Ondanks een hogere productie van de mijnen en de smelters kwam de bedrijfswinst (zonder herwaardering van de voorraden) een stuk lager uit dan een jaar eerder als gevolg van lagere metaalprijzen. Het aandeel Boliden duikt 14,5 procent lager op de beurs van Stockholm.

Datzelfde zullen we ongetwijfeld merken wanneer Nyrstar op 30 oktober met tussentijdse resultaten komt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud