Advertentie

AB InBev-miljardairs bieden op Duitse liften

De liftenafdeling van ThyssenKrupp is een van de vier grootste van de wereld. ©REUTERS

3G Capital, het investeringsfonds van de Braziliaanse referentie-aandeelhouders van AB Inbev, lonkt naar de liften van ThyssenKrupp.

Het Braziliaans-Amerikaanse fonds zou vorige week een bod hebben gedaan op Elevator Technology, de liftenafdeling van het Duitse conglomeraat ThyssenKrupp . Dat schrijft het persagentschap Bloomberg op basis van informatie van ingewijden.

3G is het vehikel van Jorge Paulo Lemann, Marcel Herrman Telles en Carlos Alberto Sicupira, de drie Braziliaanse referentieaandeelhouders van de Belgisch-Braziliaanse biergigant AB InBev . Ook de Belgische AB InBev-miljardair Alexandre Van Damme is een kleine aandeelhouder van 3G. Hij duikt ook geregeld op in dossiers die door 3G worden bestudeerd of behandeld.

De interesse van 3G is verrassend omdat het zich in het verleden hoofdzakelijk concentreerde op overnames van bekende consumentenbedrijven, eerder dan van industriƫle ondernemingen.

Vijf jaar geleden kocht 3G samen met Berkshire Hathaway, het vehikel van de Amerikaanse belegger Warren Buffett, Burger King. Een jaar later kocht het de Canadese koffie- en donutketen Tim Hortons en de fastfoodrestaurants van Popeyes Louisiana Kitchen. Ook in 2015 smolt 3G Kraft en Heinz samen tot het vijfde voedingsbedrijf ter wereld, opnieuw samen met Buffett.

Concurrentie

Nu lonken de mensen van 3G - die bekend staan als agressieve costcutters - naar iets totaal anders: liften. Heeft dat te maken met de daling van het Kraft Heinz-aandeel of met de zwakke resultaten en allerlei problemen bij hun voedingsgroep? Niemand kan het zeggen maar als G3 effectief een bod uitbrengt op de liften van ThyssenKrupp, zal het moeten opboksen tegen forse concurrentie, vooral van andere grote investeringsmaatschappijen.

De Finse liftenbouwer Kone heeft een tandem gevormd met het Britse investeringsfonds CVC om een bod uit te brengen. Die andere gigant Blackstone zou samen met Carlyle Group en een Canadees pensioenfonds eveneens een bod overwegen, aldus diezelfde bronnen. Er zou ook interesse zijn van Brookfield Asset Management en een consortium van Advent, Cinven en een investeringsfonds uit Abu Dhabi.

ThyssenKrupp was aanvankelijk van plan zijn liften- en roltrappenafdeling naar de beurs te brengen maar ging uiteindelijk toch op zoek naar een koper.

15 miljard

15 miljard
Elevator Technology
De liftendivisie van ThyssenKrupp word gewaardeerd op meer dan 15 miljard euro.

De liftendivisie is de meest rendabele poot van het Duits conglomeraat dat het afgelopen anderhalf jaar twee winstalarmen uitstuurde en zijn beurswaarde fors zag dalen. De liftendivisie wordt gewaardeerd op circa 15 miljard euro. Vorig jaar boekte Elevator Technology 7,6 miljard euro omzet met 53.000 werknemers. Het tekende voor de helft van de groepswinst van ThyssenKrupp.

De wereldwijde liftenmarkt wordt gedomineerd door het Finse Kone, het Zwitserse Schindler, het Amerikaanse Otis en het Duitse ThyssenKrupp. Samen hebben ze ruim 60 procent van de markt in handen. Een kleinere vijfde speler is Hitachi.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud