'Airbus opent assemblagefabriek in VS'

Behalve in Europa bouwt Airbus ook al A320's in China (Foto Reuters)

Airbus gaat een assemblagefabriek opstarten in de Verenigde Staten, meer bepaald in Mobile, Alabama, schrijft de New York Times. De Europese vliegtuigconstructeur zou zo actief worden in het land van zijn grote concurrent Boeing.

De bouw van een fabriek in Mobile was al naar voor geschoven tijdens de strijd om het megacontract voor bevoorradingsvliegtuigen voor het Amerikaanse leger (dat door Boeing in de wacht werd gesleept). Volgens de New York Times, die zich baseert op bronnen dicht bij het dossier, wil Airbus graag met een eigen vestiging aanwezig zijn op de grootste markt ter wereld voor ‘single aisle’-toestellen.

Details over het project zouden maandag wereldkundig worden gemaakt, meent de Amerikaanse krant nog te weten. Tegenover het Franse persagentschap AFP verklaarde een woordvoerder van Airbus echter dat er tot dusver nog geen beslissing over een fabriek in de VS is genomen.

De bouw van de nieuwe fabriek zou verscheidene honderden miljoenen dollar vergen. Het zou de bedoeling zijn er jaarlijks tientallen A320’s te bouwen. De A320-familie is ’s werelds best verkochte vliegtuig met een enkel gangpad.

Met dit project speculeert Airbus dat de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, die veelal verouderende vloten hebben, liever een Airbus A320 ‘made in America’ zullen kopen dan de concurrerende Boeing 737. Een ander voordeel is dat de productiekosten een stuk lager zullen uitvallen wanneer de toestellen gebouwd worden door niet-gesyndikeerde werknemers die in dollar worden betaald.

Wereldwijd hebben Airbus en Boeing ongeveer elk de helft van de markt voor vliegtuigen met een enkel gangpad in handen, maar in de VS, de grootste markt voor dit soort toestellen, bedraagt het marktaandeel van Airbus slechts 20 procent, merkt de New York Times nog op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud