Advertentie
Advertentie

Alain Bernard van DEME wint Vlerick Award

Alain Bernard van DEME wint de Vlerick Award. ©Thierry du Bois

Alain Bernard, topman van baggeraar DEME, heeft de Vlerick Award 2015 gewonnen. Hij werd bekroond omdat hij DEME 'op duurzame wijze naar de top van de sector loodste'.

De topman van DEME troefde in de uitreiking van de Vlerick Award zijn opponenten Bernard Delvaux van Sonaca, Dominique Leroy van Proximus en Koen Van Gerven van BPost af. 'Het publiek koos voor hem 'omdat hij als business leader zijn bedrijf binnen de desbetreffende sector op duurzame wijze naar de top loodste', zo klinkt het Vlerick. Bernard begon al in 2006 als CEO van DEME, dat al lang meer is dan enkel baggeraar. Het haalt 40 procent van de activiteiten buiten het baggeren.

Wie is Alain Bernard? 

'Mama, ik ga baggeren', zei Alain Bernard (59) tegen zijn Italiaanse moeder, toen hij in 1980 in dienst trad bij Dredging International. Bernard bleef baggeren tot vandaag. Al die decennia was hij bepalend voor de oudste dochter van het investeringsfonds Ackermans & van Haaren. Die heeft haar wortels in 1887, toen twee aannemers-baggeraars, Hendrik Willem Ackermans en Nicolaas van Haaren, de handen in elkaar sloegen.

'Alain Bernard was meteen de juiste man op de juiste plaats', herinnert Marc Stordiau zich. Als CEO van Dredging International vroeg Stordiau Bernard in 1985 om Hydro Soil Services te leiden. 'Alain werd heel snel erkend voor zijn kennis en kunde. Ik kon hem veel verantwoordelijkheid geven. Behalve een uitstekend ingenieur, was hij ook iemand die mensen kon doen samenwerken. Hij had zin voor leiderschap.'

Hydro Soil Services was de voorloper van GeoSea, dat vandaag nog altijd funderingen bouwt voor installaties op zee, meteen een van de grootste diversificaties van de baggergroep. GeoSea is een van de bedrijven die gezien worden als de toekomst van de DEME-groep.

Eigenlijk was het in de jaren 80 de voorbode van de omschakeling in 1991 van Dredging International, een puur baggerbedrijf, naar DEME, wat staat voor Dredging Environmental & Marine Engineering. Veertig procent van de 2,6 miljard euro omzet komt vandaag van activiteiten buiten het baggeren: diepzeeboringen, rotsbaggeren, diensten voor de olie- en gassector, offshoreprojecten als windmolenparken, de sanering van gronden (onder meer de olympische site in Londen), de bouw van kaaien, dijken en golfbrekers, installaties voor getijdenenergie (energieatol) en de ontginning van ertsen en mineralen op de zeebodem.

'Bernard is een van de grote inspiratoren geweest van de nieuwe innovatieve wegen die DEME is ingeslagen', stelt Luc Vandenbulcke, gedelegeerd bestuurder van GeoSea. 'Tien jaar geleden waren er weinigen die zo sterk als hij geloofden in de toekomst van hernieuwbare energie. En kijk nu: onder meer dankzij die zet is onze omzet de jongste tien jaar maal vier gegaan.'

'Creating land for the future', zo klinkt de slogan van DEME. Dat moet je volgens Vandenbulcke letterlijk en figuurlijk nemen. 'Natuurlijk spuiten we nieuw land op op zee. Denk maar aan The Pearl voor de kust van de Qatar. Maar we bouwen ook het land van de toekomst. Twee derde van de wereldbevolking leeft in kustgebied. Die mensen moeten beschermd worden tegen de stijging van het waterpeil door de klimaatopwarming. Tegelijk moet je de CO2-uitstoot een halt toeroepen door hernieuwbare energie. Vandaar dat we ook projectontwikkelaar zijn geworden in offshore windmolenparken als C-Power. In die filosofie komt alles bij DEME samen. Alain is de man die veel verder kan kijken dan de drie jaar die onze contracten meestal duren.'

Die diversificatie blijft ook doorgaan. 'Ik heb Alain gisteren nog een felicitatiemail gestuurd voor zijn overname van Hochtief Offshore, dat onder meer windmolenparken op zee plaatst', zegt Stordiau, die tegenwoordig CEO van havenontwikkelaar Rent-a-Port is. 'Met die Duitse gigant blijft DEME samenwerken voor havenconstructies, wat het in staat stelt om weer wat verder te diversifiëren.'

De extreme hang naar innovatie van de ingenieur weet Alain Bernard perfect te koppelen aan een enthousiasmerend teamgevoel en een fijn communicatie- talent, vindt Stordiau. 'Die combinatie kom je niet zo vaak tegen bij ingenieurs. Los daarvan is Alain ook een heel integer man, al kan hij soms ook koppig zijn. Boos ook - volledig zoals je kan verwachten met zijn Italiaans bloed.' (lacht) 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud