ArcelorMittal mikt op beterschap in 2013

ArcelorMittal, Seraing - foto Yves Herman ©REUTERS

’s Werelds grootste staalconcern Arcelor Mittal heeft 2012 afgesloten met zware verliescijfers, die vooral te wijten zijn aan stevige waardeverminderingen op de Europese activiteiten. Het vierde kwartaal viel iets beter mee dan verwacht. Voor 2013 verwacht de groep iets meer staal en te verschepen en een hogere bedrijfswinst neer te zetten.

In het vierde kwartaal boekte ArcelorMittal een ruime bedrijfswinst voor afschrijvingen en afboekingen (ebitda) van 1,32 miljard dollar. Dat is meer dan de 1,25 miljard dollar waar analisten volgens Bloomberg hadden gerekend.

Netto dook het concern bijna 4 miljard dollar in het rood. De hoofdreden hiervoor is een goodwill-afschrijving van 4,3 miljard dollar op de Europese activiteiten. Door de crisis in Europa is de vraag naar staal, o.m. in de auto-industrie, fors afgenomen en dit heeft ingrijpende gevolgen voor de hoogovens en staalfabrieken van de groep. De tragere Chinese groei drukt bovendien nog eens de grondstoffenprijzen.

Dit weerspiegelt zich duidelijk in productie- en omzetcijfers van ArcelorMittal. De productie van ruw staal verminderde van 91,9 tot 88,2 miljoen ton en de jaaromzet viel terug van 94 miljard dollar in 2011 tot 84,2 miljard dollar in 2012. Daarop realiseerde het concern een ebitda van 7,08 miljard dollar. Het nettoverlies over het hele jaar bedraagt 3,73 miljard dollar.

‘2012 was een erg moeilijk jaar voor de staalindustrie, vooral in Europa waar de vraag naar staal met nog eens 8,8 procent afnam’, zegt topman Lakshmi Mittal in een persbericht.

Hij is echter lichtjes positief over 2013. De uitdagingen zullen voortduren, vooral door de ‘fragiliteit’ van de Europese economie, maar recentelijk merkte hij ‘enkele positieve indicatoren’. Samen met de besparings- en herstructureringsmaatregelen die ArcelorMittal heeft genomen, zou de rendabiliteit van de staalbusiness dit jaar daarom moeten verbeteren.

Mittal stelt dan ook dat de ruime bedrijfswinst (ebitda) dit jaar hoger zal uitkomen. De verschepingen van staal zouden lichtjes toenemen, met 2 à 3 procent.

Eerder was al bekend dat het dividend over 2012 sterk wordt verminderd, tot 0,20 dollar per aandeel. Een jaar geleden ontvingen aandeelhoudens nog 0,75 dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud