'ArcelorMittal plant einde Luikse staal'

(Foto: Belga)

De vakbonden bij ArcelorMittal in Luik zijn opgeroepen voor een buitengewone ondernemingsraad donderdag om 10.00 uur in Flémalle. De directie wil het dan hebben over de 'evolutie van de Luikse site'. 'De groep Mittal plant al enkele weken het einde van de Luikse staalindustrie', stelt de socialistische vakbond. Ze roept op tot nationalisatie.

De socialistische vakbonden SETCa en MWB-FGTB willen een nationalisering van de Luikse staalindustrie. Ze verzekeren dat het gemeenschappelijk vakbondsfront onmiddellijk tot staken zal laten overgaan als er nieuwe sluitingen komen in het Luikse. In Luxemburg zal een manifestatie georganiseerd worden.

'De groep Mittal plant al enkele weken het einde van de Luikse staalindustrie', aldus vakbondslieden Francis Gomez en Egidio Di Panfilo. 'In tegenstelling tot de gesloten akkoorden, weigert de groep een industrieel plan voor de koude lijn in Luik, nadat beslist werd om de warme lijn te sluiten.' De vakbondsmannen stellen vast dat de koude lijn beetje bij beetje minder performant gemaakt wordt en dat de lokale directie de voorraden van afgewerkte producten delokaliseert.

Bij ArcelorMittal in het Franse Florange, waar de hoogovens gesloten worden, werd woensdag door de bonden opnieuw betoogd. Ook daar eisen de bonden een nationalisering van het bedrijf door de Franse staat.

De directie van ArcelorMittal in Luik geeft geen commentaar over de buitengewone ondernemingsraad die donderdagochtend gepland is in Flémalle. Ze weerlegt wel de geruchten dat CEO Bernard Dehut en directielid Robin Paulmier zouden opstappen.

Wij geven geen commentaar', zegt Etienne Botton, woordvoerder van ArcelorMittal Luik. 'Behalve dan dat de geruchten die circuleren omtrent een vertrek van Bernard Dehut en Robin Paulmier ongegrond zijn. Beiden behouden de steun van de groep ArcelorMittal.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud