ArcelorMittal verkoopt Amerikaanse tak

In ons land heeft ArcelorMittal vestigingen in Gent en de regio rond Luik.

De staalgroep ArcelorMittal verkoopt haar Amerikaanse activiteiten aan Cleveland-Cliff voor 1,4 miljard dollar (1,2 miljard euro). Daarnaast nemen de Amerikanen 2 miljard dollar schulden over.

Op de Amsterdamse beurs werd de deal enthousiast ontvangen. Het aandeel spurt bijna 10 procent hoger, omdat de koper zes maal de bedrijfskasstroom betaalt en daardoor een hogere waardering kleeft op de Amerikaanse tak dan verwacht.

Bovendien gaat ArcelorMittal, dat vestigingen heeft in Gent en het Luikse staalbekken, nagenoeg het volledige cashgedeelte van de deal (505 miljoen dollar) uitkeren aan zijn aandeelhouders door eigen aandelen in te kopen. De inkoopperiode loopt tot maart volgend jaar. De verkoop is een opsteker voor de aandeelhouders van ArcelorMittal. Want het aandeel is sinds begin dit jaar 34 procent in waarde gedaald.

'Met deze desinvestering komt ArcelorMittal zijn belofte na om 2 miljard dollar aan niet-kernactiviteiten te desinvesteren', zegt ING-analist Stijn Demeester. Bovendien versterkt de Europese staalreus op die manier zijn balans.

Minderheidsbelang

ArcelorMittal verdwijnt niet helemaal uit het kapitaal van zijn Amerikaanse dochter. Want de Europese staalgigant wordt vergoed door een combinatie van aandelen, preferente aandelen en cash. De staalreus ontvangt voor ArcelorMittal USA naast een half miljard dollar aan cash ook 78,2 miljoen gewone aandelen Cleveland-Cliffs en voor 373 miljoen dollar preferente aandelen Cleveland-Cliffs.

Dat betekent dat ArcelorMittal een minderheidsbelang houdt en kan profiteren van stijgende resultaten en synergieën. Die kostenbesparingen schat Demeester op 150 miljoen dollar per jaar.

Vorig jaar was de Amerikaanse tak van ArcelorMittal goed voor 18,6 miljard dollar omzet, of een kwart van de groepsomzet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud