Asco Industries krijgt nieuw contract voor F-35

Een F-35 van de Amerikaanse luchtmacht. ©AFP

Het bedrijf uit Zaventem mag onderdelen leveren voor het gevechtsvliegtuig van Lockheed Martin. De F-35 is de grootste concurrent van de Eurofighter om de F-16's van de Belgische vloot te vervangen.

Asco Industries was al een tijdje een partner van Lockheed Martin in het F-35-programma via zijn Canadese dochter. Maar het contract dat het bedrijf van de familie Boas nu binnenhaalde komt vooral de tewerkstelling in Zaventem ten goede. Volgens het persbericht zal Asco de 'flaperon spars', onderdelen van de vluchtboord- de beweegbare achterkant van de vleugel - leveren aan Fokker Technologies.

Fokker zorgt voor de assemblage van de vluchtboord, die dan geleverd wordt aan Lockheed Martin in Fort Worth, Texas. 'De 'flaperon spars' zijn erg complexe componenten in titanium, die de kern vormen van de vluchtboord van de vleugel', aldus Asco in het communiqué.

Dit contract betekent een nieuwe stap in de bijdrage van Asco aan het programma van de F-35 van Lockheed.
Laurent Canoen
Commercieel directeur Asco Industries

'Deze overeenkomst draagt bij aan de uitbouw van een Europees toeleveringsnetwerk voor de F-35', aldus Toine Verbruggen, aankoopdirecteur van Fokker. 'Dit contract betekent een nieuwe stap in de bijdrage van Asco aan het programma van de F-35 van Lockheed', aldus Laurent Canoen, commercieel directeur van Asco Industries.

De partners steken niet onder stoelen of banken dat dit contract de onderhandelingspositie van Lockheed in het miljardencontract voor de vervanging van de F-16 van het Belgische leger moet verstevigen. 'Lockheed Martin heeft zich met Fokker geëngageerd om Asco Belgium te ontwikkelen (...) in de context van het Belgische F-16-vervangingsprogramma', aldus nog de mededeling.

Asco Aerospace Canada ontving in 2009 een eerste contract voor de F-35 voor het ontwerpen en fabriceren van aluminium onderdelen voor het voorste deel van de romp van het gevechtsvliegtuig. Een jaar later tekende de Canadese dochter van Asco al een tweede overeenkomst voor de levering van grote complexe titanium onderdelen, met name schutborden voor de romp en ribstructuren voor de vleugel.

Hoeveel mensen aan het F-35-programma werken in de Canadese fabriek in Vancouver en in de fabriek in Zaventem, is niet duidelijk. Het grote belang ligt hierin, dat het voor Asco een mooie diversificatie betekent los van de grote civiele programma's met Bombardier, Boeing en vooral Airbus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud