Aurubis uit Olen laat al zijn containers over het water komen

Aurubis is de grootste koperproducent ter wereld, op de site in Olen werken 550 mensen. ©Bloomberg

Met de omschakeling naar de binnenvaart, die in het najaar van 2019 voltooid moet zijn, wil Aurubis 26.000 vrachtwagenritten per jaar vermijden.

De koperproducent Aurubis Belgium bouwt een nieuwe kaaimuur langs het kanaal Bocholt-Herentals in Olen. Dankzij de kaaimuur zal het bedrijf al zijn containers voor de Olense vestiging via het water aan- en afvoeren.

Voor de waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg betekent het ongeveer het 110de kaaimuurproject in samenwerking met bedrijven. Aurubis Belgium is naar eigen zeggen de grootste koperproducent in Europa en produceert in Olen vooral koperdraad. Dat gebeurt met koper ingevoerd via de Antwerpse haven.

Het bedrijf investeert ongeveer 4,5 miljoen euro in een eigen terminal op zijn site in Olen, met een nieuwe containerkraan, een uitbreiding van het spoor en de aanleg van een nieuwe laad- en loskade. Tegen het najaar van 2019 moet alles klaar zijn.

Tabel van Mendeljev

De vrachtlogistiek van het bedrijf via het water zal dan stijgen van 10 naar 40 procent. Het project krijgt de naam Cu-Port mee, verwijzend naar het element 'koper' (Cu) in de tabel van Mendeljev. De Vlaamse Waterweg werkt al langer samen met bedrijven om meer vracht via de binnenvaart te laten verlopen. Dat gebeurt via de aanleg van kades aan binnenwateren.

De overheid betaalt daarbij 80 procent, het bedrijf zelf 20 procent. Intussen zijn volgens het agentschap al zowat 110 projecten gestart of gerealiseerd. Tegen 2030 wil men circa 6 miljoen ritten van de weg halen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content