Australische smelterij van Nyrstar ligt opnieuw plat

©nyrstar

Het zal vermoedelijk weken duren voor de fabriek opnieuw operationeel is.

De smelterij van de zinkgroep Nyrstar in het Australische Port Pirie is opnieuw stilgevallen, voor de tweede keer al dit jaar. Opnieuw is er overmacht ingeroepen voor een deel van de overeenkomsten met klanten.

De herstellingswerkzaamheden nemen naar verwachting meerdere weken in beslag. Port Pirie is een van de grootste producenten van lood en zilver in de wereld. Nyrstar overweegt een oudere vestiging opnieuw op te starten om de productie op peil te kunnen houden. Of dat lukt, is nog onzeker aangezien het daarvoor toestemming moet krijgen van de lokale milieuautoriteiten.

Onderzoek

De oorzaak van de productiestop wordt nog onderzocht, meldt een woordvoerder van Trafigura. Dat bedrijf nam nog maar pas de controle over Nyrstar. Na een schuldherschikking heeft die 98 procent van de aandelen in handen. Andere aandeelhouders werden tijdens de redding van Nyrstar volledig weggeveegd en zagen hun belang verwateren tot 2 procent.

De smelterij in Port Pirie lag in juni en juli ook al eens onverwacht stil. Toen liep Nyrstar volgens een eigen schatting 30.000 ton aan loodproductie mis. De impact op de onderliggende operationele kasstroom (ebitda) bedroeg 20 tot 25 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect