Baggeraars krijgen vlottere toegang tot Indiase markt

De sleephopperzuiger Francesco di Giorgio van Jan De Nul in actie ©Jan De Nul

De Vlaamse baggerbedrijven DEME en Jan De Nul zullen makkelijker contracten kunnen binnenhalen in de havens van India. Door een recent ingevoerde taks konden buitenlandse baggeraars er moeilijk contracten binnenhalen. De minister van Handel, Anand Sharma, heeft nu aan Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) toegezegd dat de taks binnenkort verdwijnt.

India telt bijna 200 havens. Samen met de economische groei stijgt de trafiek er spectaculair. In 2008 waren de Indiase havens goed voor 519 miljoen ton; dit jaar zou dat bijna verdrievoudigen tot 1,5 miljard ton.

De Vlaamse baggeraars zijn al decennia lang actief in India, maar hebben sinds enkele maanden af te rekenen met een nieuwe taks. Peeters kaartte de zaak aan bij de Indiase regering. Eerder zou ook de Nederlandse regering de kwestie op tafel gelegd hebben.

De Indiase minister van Handel is bereid de taks af te schaffen. 'De minister heeft gezegd dat de taks vrij snel geschrapt zal worden', zei Peeters achteraf.

De Vlaamse minister-president drong bij de Indiase minister ook aan op het snel afsluiten van een vrijhandelsakkoord tussen India en de Europese Unie. Dat akkoord moet het voor economische sectoren als landbouw en distributie mogelijk maken zaken te doen met India.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud