Baggeraars snellen Nederlandse scheepsbouwer IHC ter hulp

Een baggerschip van DEME, een dochter van de holding Ackermans & van Haaren (AvH). ©RV DOC

De aandeelhouders van baggeraars Boskalis, Van Oord, DEME en Huisman redden de Nederlandse scheepsbouwer IHC, een van hun cruciale leveranciers. Ook de Nederlandse staat en de banken steken een hand toe.

De Tijd schreef eind januari dat twee Nederlandse en een Belgische baggeraar (DEME) de handen in elkaar hadden geslagen om de noodlijdende Nederlandse scheepsbouwer Royal IHC te redden

De reddingsoperatie zou op gang getrokken zijn nadat een Chinese partij interesse getoond had in een overname van IHC. De baggeraars zagen dat liever niet gebeuren, want daarmee zouden de innovatieve technologie en de kennis van IHC in Chinese handen vallen. Dat zou de Chinezen in staat stellen geavanceerde baggerschepen te produceren en, nog meer dan enkel op prijs, de West-Europeanen te beconcurreren.

80 miljoen
Verlies
In 2018 slikte IHC op een omzet van 942 miljoen euro een verlies van 80 miljoen.

Drie maanden later is er een publiek-private deal rond IHC. De scheepswerf wordt overgenomen en - met de hulp van de banken - geherkapitaliseerd. De overnemers zijn de Belgische holding Ackermans & van Haaren (eigenaar van de baggeraar DEME), HAL (eigenaar van de baggeraar Boskalis ), de familie Van Oord (baggeraar van Oord) en de familie achter de Nederlandse baggeraar Huisman. Zij krijgen 100 procent van de aandelen van IHC in handen. De verhoudingen binnen dat consortium zijn niet duidelijk.

Hoeveel cash de 'stichting continuïteit' van die vier privébedrijven inbrengt, wil topman Jan Suykens van Ackermans & van Haaren niet zeggen. 'De transactie moet nog definitief geclosed worden. Maar het bedrag is aanzienlijk veel minder dan 100 miljoen euro. Onze inbreng is te vergelijken met die van de Nederlandse overheid, exclusief de inspanning van kredietverzekeraar Altradius die veel groter is'.

'De inbreng van de vier privé-bedrijven in IHC is substantieel minder dan die van de Nederlandse overheid en kredietverzekeraar Altradius'
Jan Suykens
Ceo Ackermans & van Haaren

De Nederlandse regering en Altradius komen tussen met een pakket van 400 miljoen euro aan uitkeringen, garanties en kredieten. De Nederlandse staat was via een exportkredietverzekering van 395 miljoen euro al nauw verbonden met IHC en zou dat geld bij een faillissement zijn kwijtgeraakt.

DEME

Eind februari verklaarde Suykens dat de redding van IHC een zaak was van de aandeelhouders en de banken en dat AvH misschien een kleine rol zou spelen via een syndicaat, maar enkel in de marge. Suykens: 'We zijn van ons standpunt niet afgeweken. Met onze relatief kleine inspanning hopen we een bijdrage te leveren aan de doorstart van IHC dat een heel zware schuldenlast torst maar ook over belangrijke knowhow beschikt. Het is nu aan het management om zijn businessplan uit te voeren en orders aan te trekken'.

Dat AvH in het dossier opduikt, is niet verwonderlijk. De investeringsmaatschappij is via zijn dochter DEME al jaren klant bij IHC en wil er zeker van zijn dat de schepen die er momenteel nog in aanbouw zijn, worden afgewerkt. Een eerste schip werd onlangs opgeleverd. 'De vier andere worden hopelijk in de komende maanden afgewerkt'.

Volgens Suykens leidt de financiële inbreng in IHC niet tot belangenvermenging. 'Nederlandse bedrijven kunnen via hun corporate governance-structuur met een raad van bestuur en raad van commissarissen veel autonomer werken dan Belgische bedrijven. Het is niet de bedoeling dat we ons in het operationele gaan mengen'.

De redding van IHC gaat gepaard met een CEO-wissel. De Belg Dave Vander Heyde wordt vervangen door turnaroundmanager Gerben Eggink.

De deal die donderdag werd aangekondigd is een principeovereenkomst die nog verder uitgewerkt moet worden. De betrokken partijen moeten nog tot een definitieve deal komen en ook nog groen licht krijgen van de toezichthouders.

Rode cijfers

IHC bouwt complexe en hoogtechnologische schepen voor de baggersector. Het is in dat metier zelfs wereldmarktleider. In 2018 slikte het op een omzet van 942 miljoen euro een verlies van 80 miljoen. Ook in de eerste helft van 2019 schreef het rode cijfers.

De situatie werd zo nijpend dat het bedrijf vorige zomer een geldinjectie van 120 miljoen euro moest krijgen van zijn banken en aandeelhouders. IHC zat tot nu toe in de handen van de Nederlandse miljardair Cees de Bruin (67,8%), de investeerder Rabo Capital (10,9%) en zijn management en personeel (21,3%).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud